TRYGHEDSGARANTI & SPAR 2.500 KR. PÅ UDVALGTE TANZANIA REJSER
89 93 43 89
Åbent i dag kl 10 - 14 | Se åbningstider
ForsideNyheder og rejseartiklerKør selv i Australien: Dette skal du være opmærksom på

Kør selv i Australien: Dette skal du være opmærksom på

10.06.2024
Vis alle indlæg

Kvinde kører i venstre side af vejen i Australien

På en rejse til Australien kan du opleve helt enestående og unikke landskaber med smukke kystlinjer, storslåede naturfænomener og spændende byer.

En fremragende måde at udforske dette storslåede land er ved selv at køre rundt – at tage på roadtrip! Køreturen i sig selv er nemlig en stor oplevelse.

Har du overvejet at sætte dig bag rattet og opleve Oceaniens perler?

I dette blogindlæg får du vores bedste råd til at køre selv i Australien.

Ofte stillede spørgsmål om at køre i Australien

Australien må være et af de mest populære lande for dig, der elsker at køre selv, og det er en fantastisk måde at komme ind under huden på et lands kultur og spændende seværdigheder.

Men det kan også virke overvældende at skulle køre i at land, man aldrig har besøgt før, og hvor du ikke kender de lokale love og regler.

Vi forsøger her at besvare nogle af de spørgsmål, vi oftest får fra vores gæster.

Hvad er fordelen ved at køre selv?

Kvinde tager billede af solnedgang i Australien

En af de helt store fordele ved at køre selv i Australien er friheden.

Når du er din egen chauffør, bestemmer du selv, hvornår du vil afsted om morgenen, og der er mere frihed til at lave stop ved seværdigheder, du gerne vil opleve.

Derudover er selve køreturen også spækket med unikke oplevelser. Fra bilruden vil du kunne opleve spektakulære landskaber, samtidig med at du bevæger dig fra A til B. Rejsetiden bliver altså en del af rejseoplevelsen, og du udnytter derfor al den tid, du har.

Kan man køre i Australien med dansk kørekort?

Nej.

Hvis du skal køre i Australien er det vigtigt, at du får lavet et internationalt kørekort.

Det internationale kørekort er påkrævet, så myndighederne har en verificeret engelsk oversættelse af informationen på dit danske kørekort. Du kan få lavet et internationalt kørekort hos Borgerservice.

OBS: Det internationale kørekort fungerer kun sammen med dit originale danske kørekort. Husk derfor at medbringe både dit internationale og danske kørekort.

Hvilken side af vejen kører man i Australien?

Vejskilt der viser, at man skal køre i venstre side

I Australien kører man i venstre side af vejen.

Det er måske den vigtigste og væsentligste information at vide, når du skal ud at køre i Australien. Det er dog helt lovligt at køre, selvom du som chauffør ikke er vant til at køre i venstre side hjemmefra.

Lejer du en bil, vil rattet derfor være placeret i højre side af bilen. Bremse og speeder sidder fuldstændig, som du kender det hjemmefra, men du vil skulle vænne dig til at skifte gear med venstre hånd i stedet for højre. Mange udlejningsbiler har dog automatgear, hvilket vil gøre det lidt nemmere at vænne sig til at køre i venstre side.

De fleste vil opleve, at der kan ske et par sjove småfejl, når man pludselig skal køre i en anden side, end man er vant til. I begyndelsen vil du måske komme til at banke hånden ind i siden af bilen, når du skal skifte gear eller sætte bilen i bakgear, fordi du bruger højre hånd i stedet for venstre. Eller måske kan du komme til at sætte vinduesviskerne i gang i stedet for blinklyset.

Selvom det måske kan tage lidt tid, vil de fleste vænne sig til venstrekørslen hurtigt, og du vil måske endda også opleve, at du har behov for en lille tilvænningsperiode, når du er retur og igen skal køre i højre side af vejen.

Hvor gammel skal man være for at køre i Australien?

I Australien skal man være 17-18 år for at køre bil, alt efter hvor i landet, du befinder dig.

De fleste steder i Australien skal du dog være mellem 21 og 25 år for at kunne leje en bil. Det afhænger af bilmodellen. Derudover skal du som minimum have haft kørekort i 1 år for at kunne leje en bil.

Nogle steder vil der også være særlige forsikringsregler og højere lejepriser, hvis du er under 25 år, når du skal leje en bil.

Hvordan er vejene i Australien?

Biler kører på Great Ocean Road i Australien

Vejforholdene er generelt gode i Australien.

Både rejsende og lokale kører ofte lange strækninger, og der er derfor gode, store motorveje, der kan tage dig rundt mellem byerne. En kør selv-rejse vil dog ofte også inkludere udflugter eller rejsedage, hvor du kommer til at køre på mindre befærdede veje, hvor du (også) skal være opmærksom på hastigheden og vejforholdene.

Med disse ting in mente er det dog ikke noget problem at køre på vejene i Australien.

Har jeg brug for en GPS?

GPS kan være din bedste ven, når du skal på kør selv-eventyr i Australien. Udover at hjælpe dig med at finde de bedste ruter til din destination, kan en GPS nemlig også hjælpe dig med at finde tankstationer, restauranter o.lign.

Vær opmærksom på, at GPS ikke er inkluderet i billejen på vores kør selv-rejser i Australien. Vi anbefaler derfor, at du køber et eSIM-kort inden ankomst til Australien eller et australsk SIM-kort, når du ankommer i Australien. Derved kan du bruge forskellige navigationstjenester, f.eks. Google Maps, når du er på farten. Det er også muligt at downloade områder, så du kan bruge kortet, hvis du kører steder, hvor der er dårlig dækning.

Er der andre regler, jeg skal være opmærksom på?

Fartgrænserne kan variere staterne imellem, så vær opmærksom på lokale regler. Generelt kan du dog regne med, at hvis ikke andet er angivet, er der en fartgrænse på 50 km/t i byerne og 100 km/t uden for bygrænserne. Nogle steder må man køre 110 km/t på motorveje.

Australien har mange steder, hvor der skal betales vejafgifter, f.eks. på motorveje ved de større byer, som Sydney, Melbourne og Brisbane. Disse kan betales elektronisk med et såkaldt E-tag. Hos de fleste udlejningsfirmaer fungerer det sådan, at du registrerer dit kreditkort, når du afhenter bilen, og så bliver beløbet automatisk trukket vha. det E-tag, der placeret i bilen, når du kører igennem en betalingszone.

I Australien er der højre vigepligt. Det vil sige, at du skal holde tilbage for dem, der kommer fra højre i u-afmærkede vejkryds eller når du skal ind i en rundkørsel – som du skal køre ind i mod venstre.

Hvor kan jeg tanke min bil i Australien?

Der vil være tankstationer, eller servos, langs de fleste store veje i Australien.

Men der kan sommetider være lange strækninger, hvor det ikke er muligt at tanke sin bil. Vi anbefaler derfor, at du fylder din bil godt op og sørger for at have vand og snacks med, hvis du ved, at du skal ud at køre en lang strækning.

På de fleste tankstationer vil være selvbetjening, så du kan tanke din bil døgnet rundt. Du vil dog ofte skulle betale inde på tankstationen og altså ikke ved selve automaten.

Du kan tjekke hjemmesider som FuelPrice for opdaterede benzinpriser i Australien. Vores to kør selv-rejser i Australien er hhv. knap 600 km (Det bedste af Australien med kør selv på Great Ocean Road) og knap 2.000km (Kør selv på Australiens østkyst). Bemærk, at dette er den rute, der er beskrevet i turprogrammerne. Strækningen øges, såfremt du vælger alternative ruter undervejs.

Hvor parkerer jeg i Australien?

Australsk parkeringsskilt

Hold øje med vejskilte, der fortæller dig, om du må parkere et givent sted.

Du skal altid parkere din bil i kørselsretningen, dvs. i venstre side af vejen i Australien, og det er altså ulovligt at parkere i den side, hvor der kommer modkørende trafik.

Der vil typisk være parkeringsskilte i nærheden, der fortæller dig, hvor længe du må holde. 2P betyder f.eks., at du må holde der i to timer, mens 3P betyder 3 timer osv.

Er der dyr på vejene?

Kænguru på vejen i Australien

I Australien kan der, ligesom herhjemme, være dyr på vejene, som du skal være opmærksomme på, når du er ude at køre.

Der vil ofte være skilte, der gør dig opmærksom på strækninger, hvor der er større risiko for eksempelvis kænguruer eller wallabies.

Der er højere risiko for dyr på vejene omkring solopgang og solnedgang. Vi anbefaler derfor, at du kører i dagslys og undgår at køre om natten, særligt på mindre veje, hvor det meste dyreliv er til stede. Hvis du er nødt til at køre, så kør langsommere, hold god afstand og hold øje med skilte, der gør dig opmærksom på dyr i området.

Vil du køre selv i Australien?

Når du vælger en af vores roadtrips i Australien, har du mulighed for få en rejse, hvor ruten er fastlagt, men hvor der er mulighed for at til/fravælge oplevelser efter, hvad du ønsker at opleve.

Er du klar til at sætte dig bag rattet og drage på eventyr?

Se vores rejser med kør selv i Australien:

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende