TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerHvornår er det bedst at bestige Kilimanjaro?

Hvornår er det bedst at bestige Kilimanjaro?

01.01.2019  |  opdateret: 26.05.2023
Vis alle indlæg

Lejr på Shira Ruten

Det er alle prøvelserne og anstrengelserne værd, når du når toppen af Kilimanjaro – Uhuru Peak.

Den udsigt, der møder dig på toppen, er nemlig en oplevelse udover det sædvanlige.

Men hvornår er det bedst at bestige Kilimanjaro?

Læs med herunder.

NB: Guiden herunder er vejledende.

Kilimanjaros klima

Jungleområde på Kilimanjaro

Kilimanjaros placering tæt på ækvator betyder, at der ikke er fire klare årstider, som vi er vant til i Danmark.

Faktisk er der ikke de store temperaturudsving i løbet af året, men vejret afhænger derimod i høj grad af sæsonerne samt hvilken vegetationszone, du bevæger dig igennem på vejen op.

Kilimanjaros sæsoner

På Kilimanjaro er der to sæsoner, en tørsæson og en regnsæson, der begge kommer to gange i løbet af året.

Tørsæsonerne går fra:

  • starten af december til begyndelsen af marts
  • slutningen af juni til slutningen af oktober

Tørsæsonen er generelt karakteriseret ved milde temperaturer, bortset fra juni til august, der kan være kolde. Derudover er vejret klarere og der er mindre regn end i regnsæsonen.

Pga. den mindre mængde nedbør er disse måneder også højsæson, hvorfor der er flere der besøger Kilimanjaro i disse perioder.

Regnsæsonen går fra:

  • slutningen af marts til starten af juni (længste regnsæson)
  • starten af november til starten af december

Regnsæsonen er karakteriseret ved større mængde regn – specielt månederne april og maj er hårde ramte. Der falder mest regn på syd- og østsiden af Kilimanjaro. Regnen betyder dårligere sigtbarhed, men i den korte regnsæson har morgentimerne bedre sigtbarhed.

Pga. den øgede mængde regn er regnsæsonerne mindre populære end tørsæsonen. Derfor kan du forvente at få en mere privat trekkingoplevelse i disse perioder.

Nedenfor får du et overblik vejret året rundt.

Januar til marts (tørsæson)

Mellem januar og marts får du milde temperaturer og klart vejr morgen og eftermiddag.

Dagenes ellers næsten skyfrie kendetegn kan dog godt ledsages af lidt regn eller sne på toppen af Kilimanjaro.

Ultimo marts til medio maj (lange regnsæson)

Mellem marts og maj er det regnsæson. Det betyder ofte ringere sigtbarhed. Skyerne kan være tunge og give kraftige regnskyl og sne på toppen.

I regnsæsonen kan det være en større udfordring at trekke, så hvis du er nybegynder, er det en god idé at trekke på andre tider af året. Til gengæld får du en mere privat oplevelse, når du bestiger Kilimanjaro i denne periode.

Juni til august (tørsæson)

De danske sommermåneder kan være kolde i Tanzania.

Dagtemperaturerne er behagelige, men forvent kolde nætter. Sigtbarheden er normalvis rigtig god. Derudover er disse måneder, ligesom september og oktober, mere tørre end årets øvrige måneder.

September og oktober (tørsæson)

Efter nogle kolde måneder begynder temperaturen langsomt at stige igen.

Det varmere vejr fører dog tåge med sig i de lavere dele af trekket, men når du kommer højere op på bjerget, skiftes tågen ud med klarere vejr.

November og december (regnsæson)

I årets sidste måneder kan du forvente eftermiddagsregnskyl, der indimellem indeholder torden. Men ud over dette er sigtbarheden i de to måneder god i morgentimerne og om natten.

Kilimanjaros vegetationszoner

Gletsjer på Kilimanjaros top

Foruden de to sæsoner har højdemeterne også indflydelse på, hvilket vejr du kan forvente på Kilimanjaro.

På vejen mod toppen kommer du nemlig gennem 5 forskellige vegetationszoner, der hver især har unikke vejrforhold.

For foden af bjerget er temperaturen omkring 21 til 27 grader året rundt, og jo højere du bevæger dig opad bjerget, des koldere bliver det også. På toppen, ved Uhuru Peak, kan nattemperaturerne nå ned mellem -7 til -29 grader.

  • Zone 1: Buskland eller dyrket område (800-1.800 m.o.h.) er kendetegnet ved græsmarker, sletter, dyrket jord og beboelsesområder. Det er en af de zoner på bjerget, der får mest nedbør i løbet af året.
  • Zone 2: Regnskov (1.800-2.800 m.o.h.) er hjem for en lang række unikke afrikanske flora og fauna. Dagtemperaturen og luftfugtigheden er høj, og der er regn om aftenen, som kan give kolde nætter. Det regner mest på de lavere højdemeter.
  • Zone 3: Hede (2.800-4.000 m.o.h.) er et mere goldt område, hvor der f.eks. vokser vilde blomster, lyng og græs. Luftfugtigheden stiger, luften bliver tyndere og temperaturen falder. Det er i denne zone, at højdesyge kan begynde at melde sig. Jo højere op du kommer, desto mindre vand falder der.
  • Zone 4: Højlandsørken (4.000-5.000 m.o.h.) er kendetegnet ved stærk sol, tynd luft og høje temperaturer på op til 40 grader i dagtimerne og minusgrader i nattetimerne. Der falder meget lidt regn på disse højdemeter.
  • Zone 5: Arktisk (>5.000 m.o.h.) er bjergets top. Området er præget af sne, kulde, klipper og gletsjere. Der lever ingen dyr eller planter på denne del af Kilimanjaro. Om dagen er solen særdeles skrap, og om natten er kulden og blæsten intens.

Hvilken rute skal jeg vælge hvornår?

Som udgangspunkt kan alle ruter på Kilimanjaro bestiges året rundt.

De forskellige ruter bestiges fra forskellige sider af bjerget, hvilket betyder, at nogle ruter er bedre end andre på forskellige tidspunkter løbet af året.

  • Machame-ruten, der starter i sydvest, er bedst at bestige i tørsæsonen. I regnsæsonen falder regnen nemlig typisk på den sydlige del af bjerget – hvor Machame-ruten ligger.
  • Marangu-ruten, der starter i sydøst, er god året rundt på trods af placeringen mod syd. Selvom regnen typisk falder på den sydlige del af bjerget, er fordelen ved Maragnu nemlig, at du sover i hytter om natten.
  • Lemosho-ruten starter i vest og er bedst at bestige i tørsæsonerne, hvor du generelt kan regne med bedre vejr end i regnsæsonen.
  • Shira-ruten, der også starter i vest, er bedst i tørsæsonen.
  • Rongai-ruten, der starter i nord, er den bedste rute i regnsæsonen. Regnen falder nemlig typisk fra syd, og Rongai-ruten ligger derfor i ly for regnen. Rongai-ruten er derfor god året rundt.

Har du brug for at få et præcist overblik over forskellene på de enkelte ruter, så tag et kig på vores sammenligning af ruterne.

Fuldmåne

Nat på Kilimanjaro

Størstedelen af bestigningen foregår i dagtimerne, men det sidste stykke vej til bjergtoppen foregår midt om natten – i mørke – så du når toppen ved solopgang.

Det er en helt særlig (og populær) oplevelse, at gå det sidste stykke, enten i fuldmånens skær – uden brug af pandelamper – eller når det er nymåne, hvor stjernerne bliver ekstra tydelige på himlen.

Derfor kan du tage fuldmånedatoerne med i din planlægning. Vær dog opmærksom på, at det er meget populære tidspunkter, hvorfor der ofte er mange mennesker på disse tidspunkter.

  • Hvis du er på et 6 dages trek, når du toppen på dag 5 af selve trekket.
  • Hvis du er på et 7 dages trek, når du toppen på dag 6 af selve trekket.
  • Hvis du er på et 8 dages trek, når du toppen på dag 7 af selve trekket.

Du kan få overblik i skemaet herunder:

Fuldmåne-datoer JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
2023 6 5 7 5 5 3 3 1,30 29 28 27 26
2024 25 24 25 23 23 21 21 19 17 17 15 15

*Bemærk venligst, at datoerne er estimater. Dobbelttjek derfor både dato og tidspunkt for fuldmåne inden bestilling.

Vil du opleve Kilimanjaro?

Det er intet mindre end en fantastisk følelse at gennemføre et trek til toppen af verdens højeste fritstående bjerg.

Har du besluttet dig for, at du skal afsted? Fortsæt evt. din planlægning med vores ultimative guide til Kilimanjaro og se programmerne for de enkelte ruter for en detaljeret beskrivelse af ruten.

Se vores ruter til Kilimanjaro herunder:

Har du brug for vejledning til, hvilken rute, årstid eller kombination du skal vælge, så tøv ikke med at tage kontakt til vores rejsekonsulenter, der sidder klar til at hjælpe dig til den helt perfekt tur.

Bemærk, at ovenstående guide er vejledende, og anbefalinger kan løbende ændre sig.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende