Alting er større og vildere i USA.
Det er et prædikat, USA altid har haft, og når det gælder deres morgenmad, er det ikke anderledes.
Men hvilken slags morgen skal du spise på din rejse?
Vi har samlet 20 retter, som du kan spise til morgenmad i USA.
Amerikanerne er vilde med æg til morgenmad. Så vilde, at æg topper listen over den type morgenmad amerikanerne foretrækker at spise til morgenmad.
Æg kan serveres på mange forskellige måder, herunder som kogte æg, spejlæg, scrambled eggs og egg benedict.
Æg bliver ofte serveret med bacon og kaffe til. Du finder både æggene alene, i din breakfast burrito, i sandwiches eller sammen med vafler og pandekager!
Cereal i USA er, som du kender det herhjemme; bare meget større.
Cereal er morgenmadsprodukter, fra f.eks. producenterne Nestlé og Kellogg’s, som typisk spises med mælk. I USA er der mere end 1.000 forskellige morgenmadsbrands, og under dem er der mange flere varianter. Historisk set er cereal er en stor del af amerikanernes morgenmadskultur, og bliver i dag fortsat spist af mange til morgenmad.
Du kan spise cereal med mælk og til tider toppet med sukker, selvom produktet i sig selv kan være ret sukkerholdigt.
Når det kommer til klassisk, amerikansk morgenmad, er pandekager en sværvægter.
Hvor vi hjemmefra måske bedst kender pandekagerne som en dessert, er de en fantastisk morgenmad i Amerika.
Og amerikanerne er også meget passionerede omkring deres pandekager. Hvis du har set deres IHOP-pandekager, så ved du, at det ikke er for sjov! I IHOP-restauranterne kan du få en stor stak pandekager, og som topping kan du både få de klassiske med smør, sirup og flødeskum, men også toppings som cereal, frugt og chokolade.
French toast er endnu en amerikansk klassiker.
Og selvom navnet måske antyder noget andet, er French toast meget amerikansk. Dette toastbrød er dyppet i æg, mælk, mel og vanilje, hvorefter den steges på panden og serveres med smør, marmelade eller sukker.
Selvom French toast er den hyppigste måde at få serveret din toast til morgenmad, er der også mange steder, hvor du kan få serveret et stykke toastbrød med smør og eventuelt pålæg.
Hvis du kunne tænke dig en friskere morgenmad, der er nem at tage med på farten, kan vi varmt anbefale en amerikansk frugtsmoothie.
De laves oftest friske på smoothiebarer og cafeer i de større byer, og de kan bestå af både bær, bananer og frugter.
En af de mest populære smoothies er banansmoothien. Den består typisk af bananer, æbler, peanutbutter og mælk.
I langt de fleste diners i USA finder du denne kanelsnegl på menukortet.
Dette er endnu en ret, som du måske mest tænker som en dessert eller snack, men amerikanerne tager gerne en cinnamon roll med kaffe til morgenmad.
En cinnamon roll vil typisk være toppet med en lækker glasur, der pryder den lækre, ovnbagte kage.
Sammenlignet med mange af de amerikanske morgenmadsklassiskere, anses en avocadotoast for at være en af de sundere morgenmadsretter, du kan få serveret i USA, og de laver den helt fantastisk!
Toasten består af et ristet stykke brød toppet med en most avocado, salt og peber.
Hvis du vil have denne toast serveret, skal du typisk ind i storbyernes mere hippe kvarterer, da den sjældent fremtræder på den traditionelle diner-menu i USA.
Fastfood-morgenmad har revolutioneret amerikanernes morgenmadsvaner og tilbyder en hurtig og bekvem løsning på en travl morgen.
Store kæder som McDonald’s, Burger King og Wendy’s tilbyder morgenmadsmenuer, der omfatter alt fra sandwiches med æg, ost og kød til mere innovative retter som morgenmads-burritos og krydrede kyllinge-biscuits, som mest af alt minder om en kyllingebøf og noget ost, der er klappet ind i en hvid bolle.
Disse måltider er designet til at være både velsmagende og transportvenlige, hvilket gør dem ideelle til amerikaneren på farten.
Amerikanerne elsker deres kaffe.
Om det er den hurtige filterkaffe, der bliver serveret på diners, eller om det er de fine espressoer, du kan købe i storbyernes finere kvarterer, så bliver der drukket meget kaffe i USA.
Faktisk regner man med, at der bliver drukket 400 millioner kopper om dagen alene i USA!
Meget af kaffen importeres fra Mexico, USA’s naboland, der er en af de største producenter af kaffe i verden.
Bagels er en uundværlig del af den amerikanske morgenmadskultur og nydes bredt over hele landet.
Bagels serveres typisk med et bredt udvalg af pålæg som flødeost, laks og forskellige former for kødpålæg.
De findes i mange variationer som f.eks. almindelig, sesam, valmuefrø og kanelrosin.
Bagels kan nydes på alt fra hurtige kaffebarer til brunchrestauranter og tilbyder en mættende start på dagen.
Selvom foodtrucks ikke er en ret i sig selv, skal den med her. For foodtrucks har revolutioneret spiseoplevelsen i USA og spiller også en vigtig rolle på morgenmadsscenen, især i byområder.
Disse mobile køkkener tilbyder ofte unikke og kreative morgenmadsmuligheder, der spænder fra æggesandwiches og forskellige arter af pandekager til internationale favoritter som shakshuka eller bao med et tvist af morgenmad.
Foodtrucks giver bekvemmeligheden ved hurtig service uden at gå på kompromis med kvaliteten, hvilket appellerer til travle pendlere og dem, der søger et kulinarisk eventyr til morgenmad.
Hash browns er sjældent en ret for sig selv, men serveres ofte ved siden af enten æg og bacon eller pandekager.
Hash browns er lavet af revne kartofler, der ristes i klumper på panden, hvor de trykkes flade.
Denne morgenmadsfavorit dyppes ofte i ketchup, og nydes af store som små til morgenmad.
En donut er en klassisk amerikansk morgenmadsfavorit, som både er elsket for sin søde smag og alsidighed.
Donuts fås i mange forskellige varianter, fra de klassiske glaserede til dem fyldt med syltetøj, flødeskum eller creme. De kan også drysses med sukker, chokolade eller farverige krymmel.
Man drikker ofte kaffe til donuts, hvilket gør dem til en populær morgenmad for dem, der er på farten. Selvom en donut ikke nødvendigvis er den mest nærende start på dagen, er den en ikonisk del af amerikansk morgenmadskultur.
En milkshake er en amerikansk morgenmads- og dessertklassiker, der kombinerer is og mælk i en tyk, cremet drik.
Traditionelle milkshakes laves typisk med vanilje, chokolade eller jordbær, men kan tilpasses med næsten enhver smag som f.eks. cookies, karamelsauce eller frugt.
Selvom milkshakes oftest forbindes med fastfoodrestauranter og diners, drikker mange amerikanere dem som en sød, læskende morgenmad – ofte serveret sammen med andre morgenmadslækkerier som donuts eller pandekager.
Smoothie bowls har vundet popularitet i USA som et sundere og instagramvenligt morgenmadsvalg.
Disse farverige skåle består typisk af en tykt blendet base af frosne frugter og grøntsager, ofte blandet med nøddesmør eller yoghurt for ekstra cremethed.
Ovenpå pyntes skålen med en række toppings som frisk frugt, nødder, frø, granola og endda superfood-pulver for ekstra ernæring og tekstur.
Smoothie bowls tilbyder en næringsrig start på dagen og kan tilpasses enhver smag, hvilket gør dem til et populært valg for både sundhedsbevidste og smagselskere i USA.
Amerikanske vafler er et hit blandt børnene i USA!
Vaflerne kan toppes med stort set alt. Om det er den sundere variant med nødder, bær og frugter, eller om det er den med sirup, flødeskum, krymmel og sukker, er op til dig. Men disse vafler er en ægte amerikansk klassiker.
Er du på udkig efter en morgenmad, der virkelig mætter? Så skal du kigge efter en morgenmads-burrito!
Burritoen indeholder alt det, du kender fra amerikansk morgenmad; bacon, pølser, æg, skinke, ost og meget mere. Alt dette rulles ind i en tortilla-wrap, der giver dig en følelse af mæthed til langt ud på dagen.
En amerikansk breakfast sausage er en pølse, der næsten altid findes på menukortet i en klassisk diner.
Pølsen kan oftest kombineres med æg, bacon og endda pandekager, og den har en lækker røget smag.
En traditionel English muffin er en lille bolle, der er nem at spise på farten. Og selv om navnet kan snyde, er bollen faktisk mere udbredt i USA, end den er i England.
Denne muffin er meget alsidig bolle, som både kan toppes eller fyldes med enten smør, glasur eller marmelade. Der er også nogle amerikanere, der laver dem selv, og bruger dem som minipizzaer.
Oatmeal, eller havregrød, er en tidløs og nærende del af morgenmaden i USA, som er værdsat for dens hjertesunde egenskaber og alsidighed.
Denne enkle grød, lavet af havregryn og vand eller mælk, kan tilpasses efter individuelle smagspræferencer med toppings som frisk frugt, nødder, honning, eller et drys kanel.
Mange amerikanere spiser oatmeal for dens evne til at give en langvarig mæthedsfølelse, hvilket gør det til et populært valg for dem, der søger en sund start på dagen.
Fra hjemmekøkkenet til caféer og selv i fastfood-versioner, er oatmeal cementeret som en grundpille i den amerikanske morgenmadsdiæt.
Er du klar til at spise dig gennem de mange amerikanske morgenmadsretter?
Uanset om du er til de klassiske pandekager med sirup, den mere solide havregrød eller en af de mere moderne retter, som smoothie bowls, så kan en rejse til USA også byde på et kulinarisk eventyr gennem de mange forskellige typer af morgenmad.
Velbekomme!
TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende