Tag til Madagaskar og oplev enestående natur og spændende kultur. Kom tæt på lemurer og kamæleoner og mød nogle af landets mange stammefolk. Rejsen kan forlænges med badeferie i Madagaskar.
Tag til Madagaskar og oplev enestående natur og spændende kultur. Kom tæt på lemurer og kamæleoner og mød nogle af landets mange stammefolk. Rejsen kan forlænges med badeferie i Madagaskar.
Lyden af indri-lemurens morgensang kan give selv den mest hårdføre eventyrer gåsehud på armen. Og på denne rejse til Madagaskar skal du selvfølgelig opleve det på egen krop: lemurerne og alt det andet, som Madagaskar også byder på.
Rejsen tager sin begyndelse i Andasibe-Mantadia Nationalpark, hvor netop indri-lemuren er i højsædet. Sammen med en lokal guide tager du på vandreture i regnskoven og oplever det enestående natur- og dyreliv.
Efter dette første møde med Madagaskars endemiske dyre- og plantearter, venter historien i hovedstaden, Antananarivo, hvor du bl.a. skal besøge Dronningens Palads.
Herfra tager du på et vaskeægte roadtrip gennem Madagaskar. I en god bil og med egen chauffør opdager du det, som nogle kalder verdens 8. kontinent.
Rismarker, granitbjerge og regnskove. Slettelignende landskaber og fascinerende sandstensformationer, som ligner noget, der kunne ligge på månen – alt sammen krydret med et dyre- og planteliv, som ikke findes noget andet sted i verden.
Der er mulighed for at forlænge rejsen med badeferie på en af Madagaskars smukke strande.
I dag er der afrejse fra valgte lufthavn med mellemlanding(er) undervejs. Rejsen går til fantastiske Madagaskar, den store røde ø i Det Indiske Ocean.
Ved ankomsten til Madagaskars hovestad, Antananarivo, bliver du modtaget af vores lokale samarbejdspartner i lufthavnen.
Vi anbefaler, at du veksler penge i lufthavnen. Vores partner kan være behjælpelig med dette, ligesom de kan hjælpe dig, hvis du ønsker at købe et lokalt simkort.
Herefter bliver du kørt til dit hotel. Du har en enkelt overnatning i hovedstaden, inden oplevelserne for alvor begynder i morgen.
Efter morgenmaden bliver du hentet på hotellet, og snart forlader du ”Tana”, som Antananarivo også ofte kaldes. Rejsen går mod det østlige Madagaskar og den skønne Andasibe-Mantadia Nationalpark.
Undervejs gør du et stop i et lille reservat, hvor du kan se en række forskellige kamæleoner. Hold også øje med stedets (vilde) pytonslange, som ynder at slænge sig i træerne i nærheden af parkeringspladsen.
Efter et par timers kørsel gennem et bakket plateaulandskab med masser af rismarker, skifter landskabet. Bakkerne bliver højere, og skovene tættere. Hist og her kan du skimte floden i bunden af dalene.
Du ankommer til Andasibe-Mantadia Nationalpark i løbet af eftermiddagen, hvor du tjekker ind på dit hotel for de næste to nætter.
Kimen til nationalparken blev lagt i 1970 af franskmændene. De oprettede naturområdet Analamazoatra Special Reserve med henblik på at bevare skoven og den unikke biodiversitet, man finder her. I 1989 blev Mantadia Nationalpark oprettet ved siden af reservatet, og tilsammen hedder de to områder i dag Andasibe-Mantadia Nationalpark.
Resten af dagen er til rådighed til at nyde den smukke natur omkring lodgen.
Det siges, at det bringer held at være tæt på indrier, som er den største af Madagaskars lemurarter. Denne morgen går du på udkig efter heldet!
Sammen med en lokal guide tager du på vandretur i nationalparken i søgen efter indri-lemuren.
Indrier kan ikke overleve i fangenskab, og den eneste måde, hvorpå man kan sikre deres overlevelse er ved at beskytte deres habitat – og det er du med til gennem dit besøg i parken, Nationalparkgebyret går til guider, genoprettelse af skoven mm, og alene det faktum, at du besøger parken, er det incitament til at parken bevares og udbygge.
Du hører dem nok, før du ser dem. Deres kald kan høres på en afstand på op til 5 km, og lyden er meget gennemtrængende og helt magisk. Det er svært ikke få kuldegysninger, når de begynder at synge. Det er næsten som om, de lige dér, efter solopgang, med deres gennemborende syngende stemmer tjekker hinandens velbefindende – om alt er gået som det skulle natten igennem.
Udover din guide er der ofte også en ”spotter” med på morgenturen. Spotteren løber i forvejen og lokaliserer indri-familierne, som du så efterfølgende moser dig gennem skoven for at se. De sidder typisk højt oppe i træerne, hvor de har tilbragt natten. Tag gerne en kikkert med, så du kan se deres pelsarme gribe fat om træstammerne med næsten menneskelignende hænder.
Der er (som altid med vilde dyr) ingen garantier, men Andasibe er et af de bedste steder i Madagaskar at se indri-lemuren.
Der er naturligvis også mange andre dyr i nationalparken. Du kan bl.a. være heldig at se bambuslemurer, sifaka-lemurer, brune lemurer, kamæleoner og et rigt fugleliv.
Omkring middagstid går turen retur til lodgen, hvor frokosten venter. Om eftermiddagen kan du slappe af og måske selv tage en lille gåtur i skoven omkring dig.
Ved solnedgang er der igen afgang mod nationalparken sammen med den lokale guide. Nu er det tid til at spotte de nataktive dyr, og især muse-lemurer er i fokus. De er bittesmå – på størrelse med en lille mus – og de hopper hurtigt og elegant mellem træernes grene, som var de egern. Der er ikke noget at sige til, at en af arterne, Goodmans muselemur, først blev opdaget i 2005! Hold også øje med vandrende pinde, frøer og kamæleoner.
Tilbage på lodgen er der middag, inden en god nats søvn venter.
Efter morgenmaden tager du afsked med Andasibe og sætter kursen mod Tana igen. Her spiser du frokost på det hotel, hvor du skal overnatte, inden eftermiddagens sightseeingtur.
Selvom Madagaskar i dag er en republik, har landet en lang historie med konger og dronninger, og Tana har i mange århundreder været omdrejningspunkt for denne historie.
Byen ligger i Madagaskars centrale højland, hvor den etniske gruppe merinaerne hører hjemme. Den blev grundlagt i begyndelsen af 1600-tallet af den lokale merina-konge, Kong Andrianjaka, og hed dengang Analamanga. Han smed en rivaliserende etnisk gruppe på porten, og begyndte langsomt at opbygge sit kongedømme. I slutningen af 1600-tallet blev byen omdøbt til Antananarivo.
I 1787 lykkedes det ved snedige alliancer og kløgtig politisk drift Merina-kongen, Andrianampoinimerina, at samle landet under sig og blive den første konge for hele Madagaskar.
Når du i eftermiddag besøger Dronningen, og ikke Kongens Palads, er det fordi, at selvom Kong Andrianampoinimerina forenede landet, så er Madagaskar i langt højere grad formet af sine dronninger fremfor sine konger. Dronninger.
Den meste kendte af dem alle er Dronning Ranavalona I, som herskede fra 1828-1861. Hun blev også kaldt den gale dronning, og hende kan du godt glæde dig til at høre mere om i dag! Du kommer også til at møde landets sidste dronning, Dronning Ranavalona III, som blev sendt i eksil, da franskmændene invaderede og koloniserede Madagaskar i slutningen af 1800-tallet.
Paladset brændte for nogle år siden, men er nu genopbygget, og den guidede rundtur er meget spændende og giver en godt indblik i Madagaskars historie.
Udsigten fra paladset, som ligger på toppen af den største bakke i byen, er i øvrigt helt fænomenal og giver et rigtigt godt overblik over Tana.
De næste dage byder på et vaskeægte roadtrip gennem de smukkeste landskaber.
Det er en god idé at væbne sig med en vis portion tålmodighed, når man er på roadtrip i Madagaskar. Vejene er af varierende karakter, og selv på de bedste veje bryder en gammel Mercedes Benz-lastbil fra franskmændenes tid jævnligt sammen, eller en oksekærre forsinker trafikken. ”Mura mura”, som man siger i Madagaskar – bare tag det roligt.
Du har chaufførguide til rådighed og kører i en god og behagelig bil (eller bus – afhængigt af antallet af rejsende) med aircondition og god støddæmpning, så du kan bare læne dig tilbage og glæde dig til at suge indtrykkene til dig.
Velkommen til det, der populært – og helt forståeligt – kaldes verdens ottende kontinent!
Det er som om, at Indien eller Bali møder Afrika – indtil du rammer noget regnskov, der leder tankerne hen på de, du møder i Costa Rica. Snart er du imidlertid på vej hen over Serengetis sletter for at ende i den nordvestlige del af Australien. Det føles fuldstændig som om, at alle verdens andre kontinenter på en eller anden måde har efterladt et aftryk i Madagaskar – dog med den forskel, at 90 % af dyrelivet i Madagaskar ikke findes noget andet steder i verden.
I dag kører du primært igennem det centrale højland. Her er flere rismarker og de flotteste risterrasser. Kig ned i bunden af dalene – selv den mindste plet er blevet til en rismark, og fine udgravede vandingskanaler skaffer det helt nødvendige vand.
Du vil helt sikkert også lægge mærke til de allestedsnærværende zebuer. De ligner den karakteristiske indiske ko med en fedtpukkel i nakken, men zebuen er dog ikke hellig på samme måde som i Indien. I Madagaskar må man gerne spise zebu. Kødet smager fremragende, når det er tilberedt med masser af tomater, løg, hvidløg og ingefær. Spørg efter ”romazava” – det spises med ris til.
Det siges sommetider, at madagaskerne er blandt de folk i verden, som konsumerer mest ris på daglig basis. Ja, de er faktisk så glade for ris, at det kogte ris, som altid brænder fast i bunden af gryden, lader de brænde lidt mere fast, inden de koger te på det. Teen drikkes herefter til et ris-måltid. Smagen er lidt pudsig – som en mellemting mellem brændt ris og popcorn – men altså i form af te. Så er du advaret, hvis du bliver budt på ”ranovola”.
Dagens endelige mål er Ambositra. Undervejs gør du et par stop, inkl. et frokoststop i byen Antsirabe, som du heldigvis vender tilbage til senere på rejsen.
Køreturen til Ambositra tager 4-5 timer afhængigt af de stop, du gør, og trafikken.
Hvis du ankommer tids nok, bør du gå en tur i Ambositra. Byen er meget kendt for sit træskærerarbejde, og langs hovedgaden er små værksteder og butikker linet op – klar til demonstration og salg.
Du har en enkelt overnatning i Ambositra.
Du har en lang køredag foran dig, så der er tidlig afgang fra hotellet. Der er gode tankstationer i Madagaskar, så hvis du trænger til at tanke lidt op på snackfronten til turen, så beder du bare din chaufførguide gøre et stop ved en tankstation med en god kiosk.
Efter godt 4 timers kørsel kommer du til byen Fianarantsoa, som også kaldes porten mod syd. Der er kun godt 1,5 times kørsel fra Fianarantsoa til Ambavalao, men landskabet skifter dramatisk fra de velplejede risterrasser til et vildt landskab med imponerende klippeformationer. Netop disse dramatiske skift i landskaberne over relativt korte afstande er noget af det, som er med til at gøre Madagaskar til et fantastisk rejseland! Det bliver simpelthen aldrig rigtigt kedeligt at kigge ud ad vinduet.
Uden for Ambalavoa besøger du vildtreservatet Anja Reserve, hvor du har rigtig gode muligheder for at se kattalemurer (ringhalede lemurer).
Anja Reserve er et lille, men meget spændende, projekt. En række lokale landsbyer er gået sammen for at beskytte reservatet, og det er kun tilladt at besøge det sammen med en lokal guide. Indtægterne fra besøgene går til de involverede landsbyer og er med til at sikre bl.a. skolegang, myggenet og træplantning – og bevarelse og udvidelse af reservatet.
Førhen var det muligt at fodre lemurerne, men det er der sat en stopper for. Det betyder dog, at de ældre lemurer er vant til mennesker, så det er muligt at komme forholdsvis tæt på dem, før de kravler lidt højere op i trækronerne. Reservatet har den største koncentration af kattalemurer i Madagaskar, så der er rigtig gode chancer for at se de flotte stribede haler!
Ud over lemurerne byder reservatet på et flot klippelandskab, som du beundrer på en lille vandretur, hvor der også bliver mulighed for at se et traditionelt gravsted, som ligger højt oppe på klipperne.
Fra Anja fortsætter du i en mere sydvestlig retning, og landskabet ændrer sig igen. Du kører gennem bjergene og opad til byen Ihosy – en tur på ca. to timer. Du befinder dig nu på et højlandsplateau, Horombe-plateauet, og er ankommet til bara-stammens hjemsted.
Bara-folket er semi-nomader og er – ligesom masaierne i Østafrika – kvægfolk. Faktisk er de så glade for deres zebu, at hvis en ung mand skal gøre sig noget som helst håb om at få lov at gifte sig, skal han først stjæle en zebu og præsentere den for sin kommende svigerfamilie.
Fra Ihosy er der godt en times kørsel tilbage, inden du når til dagens slutmål, Ranohira. Ud over stepperne går det, og det er nemt at forstå, hvorfor Bara-folket driver deres kvæg her. Lange øde strækninger med knæhøjt græs, så langt øjet rækker. Det ligner næsten en østafrikansk savanne.
Når savannen bliver afløst af et månelandskab med de smukkeste sandstensklipper, ved du, at du er ankommet til Isalo Nationalpark.
Her tilbringer du de næste to nætter, og i aften skal du (hvis vejret tillader det) opleve en magisk solnedgang over Isalo.
Landskabet i Isalo Nationalpark tager pusten fra de fleste.
Forrevne sandstensformationer, dybe kløfter, oaser med irgrønne palmeomkransede søer og flade slettelignende områder. Isalo har det hele, og det er da også Madagaskars mest kendte nationalpark.
De 800 km2, som parken dækker, byder på unik flora og fauna. Ud over seks forskellige lemurarter, heriblandt katta- og sifika-lemurer – finder du også over 100 forskellige fuglearter og en lang række krybdyr og padder, såsom firben og frøer, her.
Flere plante- og dyrearter findes kun her i parken, f.eks. den fine elefantfodsplante, som nærmest ligner et mini-baobabtræ med lysende gule blomster.
Og for at fuldende Isalos magi, har stedet også stor kulturel betydning for Bara-folket. De begraver nemlig deres døde i huler højt oppe i klipperne.
Dagen i dag er afsat til at opleve Isalo.
Der findes en række vandreture af forskellig længde, og sammen med din guide beslutter du, hvilken en du tager. Man skal være nogenlunde til bens for at vandre i Isalo. Stierne er rimelig velholdte, men det går op og ned, og de kan til tider være smalle. Til gengæld er der mulighed for at blive kølet ned i en af de smukke naturlige pools, som parken byder på, og du blive belønnet med de mest vidunderlige naturscenerier.
Efter morgenmaden siger du farvel til smukke Isalo og påbegynder rejsen tilbage til det centrale Madagaskar.
Denne gang gør du et stop i byen Fianarantsoa, som du også kom igennem for nogle dage siden. Byen ligger ca. 4½ timers kørsel fra Isalo. Her besøger du en lille lokal silkefabrik og får demonstreret den utroligt langsommelige og arbejdskrævende proces, det er at lave silke. Du besøger også Madagaskars eneste teplantage, inden turen går videre til Ranomafana.
Der er godt 1,5 times kørsel fra Fianarantsoa til dit hotel i Ranomafana Nationalpark.
Du tilbringer to nætter i parken, og resten af eftermiddagen er til rådighed til lige at vænne dig til regnskovsklimaet. Det vil uden tvivl føles som en stor kontrast at komme fra det tørre plateaulandskab i Isalo til det mere fugtige klima i Ranomafana.
Ranomafana er en del af Atsinanana-regnskoven, som er på UNESCOs liste over bevaringsværdig natur.
De stejle skrænter er dækket af tyk regnskov, bregnerne er mandshøje, der gror mos på træerne, og mange steder pibler vand ned over stien og omdanner støvet til mudder. Biodiversiteten i Ranomafana er uovertruffen. Her findes 12 lemurarter, mere end 100 fuglearter, kamelæoner, frøer, sommerfugle og sjældne orkideer.
Formiddagen går med en guidet vandretur i parken. Ligesom i Andasibe er der både en ”spotter” og en guide med på turen, og spotteren løber også her i forvejen for at lede efter lemurerne. Du er især på udkig efter den gyldne bambuslemur her. Den er sjælden, og den er en af verdens mest truede lemurarter. Man opdagede den først i 1986, hvilket er lidt utroligt, når man tænker på, at den er godt og vel en halv meter høj! Opdagelsen var direkte årsag til, at Ranomafana blev til en nationalpark – det var simpelthen tydeligt, at man var nødt til at gøre noget, hvis man skulle redde den gyldne bambuslemur.
Man skal være nogenlunde gående på formiddagens vandretur. Det er ikke som sådan anstrengende, men pga. det fugtige klima kan stierne være mudrede, og man skal sommetider mase sig gennem krattet for at komme frem til træerne, hvor lemurerne sidder. Til gengæld er belønningen enorm, når man ser det lille pelsede dyr sidde og guffe på sin bambuspind.
Du kommer næsten med garanti også til at se flere kamæleoner, frøer, fugle og i det hele taget bare fascinerende natur.
Sidst på formiddagen går turen retur til hotellet, hvor der er frokost og tid til afslapning.
Ranomofana betyder “varmt vand” og henviser til de mange varme kilder, som findes i området. Dem skal du opleve i eftermiddag. De siges at have helbredende kræfter – om ikke andet er det varme vand afslappende.
Tilbage på hotellet venter middagen.
Køreturen fortsætter mod nord, og dagens mål er den charmerende by Antsirabe, som du kørte gennem på vejen fra Tana mod Ambositra. Det er en tur på godt 4 timer. Læg igen mærke til, hvordan landskabet ændrer sig dramatisk over selv en relativt kort distance – fra regnskov til højland med de genkendelige rismarker.
Vel fremme i Madagaskars tredjestørste by, Antsirabe, spiser du frokost, inden en rickshaw-tur rundt i byen venter. Ligesom storesøsteren, Antananarivo, er der masser af historie i Antsirabe.
Antsirabe blev grundlagt af norske missionærer i slutningen af 1800-tallet. De lærte de lokale indbyggere, hvordan man laver mursten. Det kom franskmændene til gode under kolonitiden, og flere prominente bygninger blev opført; hoteller, et posthus, en katedral og den flotteste banegårdsbygning.
Som alle andre byer i Madagaskar, hvor der har været franskmænd, er der i byens centrum en lang, bred boulevard – og det er netop for anden af boulevarden, at man finder banegården, som dog ikke længere er i brug.
Rickshaw-turen er en dejlig måde at opleve byen på, og turen går forbi nogle af byens fornemme kolonitidsbygninger. Du besøger også et par af de lokale kunsthåndværksværksteder og butikker, hvor du bl.a. får demonstreret, hvordan en gammel vaskemaskinemotor er omdannet til et pudseinstrument, til når man laver skeer og smykker ud af zebuhorn.
Du spiser middag på dit hotel, og har en enkelt overnatning i Antsirabe.
Der er tidlig afgang fra Antsirabe, og du vender tilbage til Antanarivo. Lidt afhængig af din hjemrejse er det muligt at tilkøbe en ekstra udflugt i hovedstaden.
Hvis du først flyver hjem sent om aftenen, sørger vores lokale samarbejdspartner for, at du bliver kørt til et hotel i nærheden af lufthavnen, hvor du kan vente, indtil det er tid til at tage i lufthavnen. Du kan benytte poolen og få et bad, ligesom aftensmaden er inkluderet i prisen.
Det er muligt at tilkøbe massage. I god tid inden afrejsen bliver du kørt til lufthavnen af hotellets shuttlebus.
Det er også muligt at købe en badeferieforlængelse til en af Madagaskars smukke stranddestinationer.
Du lander i valgte lufthavn efter en eventyrlig rejse.
|
Ingun er vores Afrika-specialist. Hun rejste til Afrika første gang i 2002 og har mere end 10 års erfaring med at hjælpe andre på deres drømmerejse.
Vi ved, at din tid er dyrebar. Derfor er vores mål at give dig den bedst mulige personlige service, og det er vigtigt for os, at du føler dig tryg på hele rejsen. Vi sidder klar til at hjælpe dig fra det øjeblik, du booker, til du er vendt hjem igen.
Vi tilbyder en bred vifte af destinationer, der hver især har deres egen unikke historie at byde på, formet af lokale kulturer, fascinerende dyreliv og naturens skønhed.
Vi skaber rejser på baggrund af vores rejsespecialister og -eksperters omfattende research og førstehåndserfaringer. Hver rejse er tilrettelagt med henblik på at præsentere dig for det bedste, hver destination har at byde på.
Nyd at slappe af i tryg forvisning om, at din rejse er i sikre hænder. Vi er medlem af den danske Rejsegarantifond (medlemsnummer 1778). Helt grundlæggende betyder det, at du som rejsende er sikret økonomisk og kan få din rejse erstattet, hvis vi mod forventning skulle gå konkurs.