Glæd dig til at opleve Madagaskars højdepunkter med lemurer i Andasibe og Ranomafana, historie i Antananarivo, naturen i Isalo og selvfølgelig uspolerede, hvide sandstrande.
Glæd dig til at opleve Madagaskars højdepunkter med lemurer i Andasibe og Ranomafana, historie i Antananarivo, naturen i Isalo og selvfølgelig uspolerede, hvide sandstrande.
Enestående natur, fantastiske landskaber, spændende historie og kultur, masser af folklore, en venligt folkefærd og god mad – Madagaskar har det hele!
Denne rundrejse til Madagaskars absolutte højdepunkter begynder med et besøg i Andasibe-Mantadia Nationalpark. Sammen med en lokal guide går du på udkig efter lemurer, kamæleoner og vandrende pinde.
Herefter fortsætter rejsen mod syd, gennem kulturelle centrummer, hvor kunsthåndværk i århundreder er blevet udviklet og forfinet, inden du når frem til flere naturmæssige højdepunkter. Først et besøg i Ranomafana-regnskoven, hvor flere lemurer og kamæleoner venter og dernæst et besøg i den fantastiske nationalpark, Isalo, hvor du skal på vandretur i det enestående landskab, som er blevet formet af vind og vejr gennem årtusinder.
Du slutter rejsen af i det sydlige Madagaskar med majestætiske baobabtræer, og med base i Anakao kan du opleve endnu mere natur, samt slappe af ved smukke, uspolerede strande.
Inden hjemrejsen får du mulighed for at dykke ned i Madagaskars fascinerende historie i hovedstaden Antananarivo.
I dag er der afrejse fra valgte lufthavn. Rejsen går – med mellemlanding(er) undervejs – til Madagaskar, den store røde ø i Det Indiske Ocean.
Du ankommer til Madagaskars hovedstad, Antananarivo, hvor du bliver mødt af vores lokale samarbejdspartner i lufthavnen.
Vi anbefaler, at du veksler fra euro til den lokale valuta, ariary, i lufthavnen, og vores samarbejdspartner kan være behjælpelig med dette. Såfremt du ønsker at købe et lokalt simkort, kan dette også med fordel klares i lufthavnen. Herefter bliver du kørt til dit hotel, hvor du har en enkelt overnatning.
Resten af dagen er til rådighed.
Efter morgenmaden er der afgang fra hovedstaden – som du heldigvis vender tilbage til sidst på denne rejse. Først går turen dog med øst.
Dagens endestation er den kendte nationalpark Andasibe-Mantadia, som blev grundlagt i 1970 af franskmændene.
Men først skal du ud af hovedstaden.
Antananarivo er beliggende i det centrale højland. Der findes 18 forskellige stammer i Madagaskar, og den dominerende stamme her i højlandet er Merinaerne. De stammer oprindeligt fra Sydøstasien, og da de for mere end 1.000 år siden ankom til øen – formodentlig sejlende i udhuggede kanoer – medbragte de ris. De bosatte sig i det centrale højland og anlagde rismarker, som stadig i dag dominerer landskabet. Mange steder er sirlige risterasser anlagt på bakke- og bjergsiderne, og det føles næsten som om, du er på Bali.
Efterhånden som du kommer længere østpå, ændrer landskabet sig. Bakkerne bliver højere, skovene tættere og der kommer flere hårnålesving på vejen.
Du har frokost-madpakke med, som du spiser et sted undervejs på køreturen.
Du ankommer til Andasibe-Mantadia i løbet af eftermiddagen og har resten af dagen til rådighed til at finde dig til rette i den smukke natur.
Et af de helt store højdepunkter på en rejse til Madagaskar er naturligvis den endemiske halvabe-art, lemuren. Der findes over 100 forskellige lemurarter, og så sent som i 2020 fandt man en hidtil ukendt art.
Andasibe-Mantadia er et af de bedste steder i Madagaskar at se lemurer, og især den største af dem alle, indri-indri (eller bare indri), har man rigtig gode chancer for at se her.
Det kræver dog en tidlig start på dagen, så allerede ved solopgang er der afgang mod nationalparken, hvor du sammen med en guide og en ”spotter” går på udkig efter lemurer.
Du hører nok indrierne, før du ser dem. Deres kald, der lyder som en mellemting mellem skrig og sang, kan høres på en afstand på op til 5 km. Lyden er gennemtrængende og helt magisk. Det er svært ikke få kuldegysninger, når de begynder at synge. Det er næsten som om, at de lige dér efter solopgang, med deres gennemborende, syngende stemmer, tjekker hinandens velbefindende – om alt er gået, som det skulle natten igennem.
Spotterens trænede øjne får dog forhåbentlig snart øje på en indri-familie i træerne, og så er det ellers bare med at mose sig gennem skoven, så du får det bedste udkig til dem. De sidder sommetider højt i trætoppene, men du kan også være heldig, at par unge, legesyge lemurer hopper fra gren til gren lidt længere nede – som altid med vilde dyr, er der ingen garantier.
Der er selvfølgelig også mange andre dyr i nationalparken. Du kan bl.a. være heldig at se bambuslemurer, sifaka-lemurer, brune lemurer, kamæleoner og et rigt fugleliv.
Ved frokosttid går turen tilbage til hotellet, hvor frokosten står klar. Herefter er der tid til et lille hvil eller måske en tur i poolen. Du kan også selv vælge at gå en tur i området og nyde den smukke natur.
Sidst på dagen venter endnu en gåtur i nationalparken – igen med den lokale guide, som vil vise dig frøer, vandrende pinde, fugle – eller hvad I nu får øje på. Biodiversiteten i parken er enorm, og der er altid noget at se på.
Efter en god middag på hotellet er det tid til en god nats søvn.
Fra Andasibe-Mantadia går rejsen i dag retur til hovedstaden, Antananarivo. Køreturen varer ca. 4 timer, så du når til “Tana”, som byen ofte kaldes, lige i tide til frokost.
Efter frokost kan du med fordel bede din chaufførguide om at stoppe ved en af de mange udmærkede tankstationer, man finder i Madagaskar, så du kan tanke op med lidt snacks, sodavand, iskaffe eller hvad du har lyst til.
Syd for Tana kører du nemlig ind på en af de mest legendariske veje i Madagaskar, RN7. Forude venter et vaskeægte roadtrip. Bilen – en firehjulstrækker – er ny og moderne. Der er god støddæmpning, aircondition og siddekomfort. Du kommer til at tilbringe en del timer i denne bil de næste dage, men heldigvis bliver det aldrig rigtig kedeligt at kigge ud ad vinduet. Landskabet skifter ofte karakter, og jo længere mod syd, du kommer, desto mere dramatisk bliver det.
Eftermiddagens køretur fra Tana til Antsirabe tager godt 4 timer. Der er kun hovedveje og ingen egentlige motorveje i Madagaskar. De fleste veje er udmærkede, men lokalt kan der være strækninger, hvor der er mange huller. Chaufføren er vant til at navigere på disse veje, så kørslen er på ingen måde ubehagelig. Det går bare nogle gange lidt langsomt. Engang imellem bryder en af de gamle, smukke Mercedes-Benz-lastbiler fra franskmændenes tid sammen og spærrer vejen, indtil den er blevet fikset igen. Eller måske forsinker en lokal bondemand på vej til marked på sin zebu-kærre trafikken over et længere stræk. Sådan er Madagaskar. Men det er alt sammen en del af charmen. Mura-mura, som de lokale siger. Bare tag det roligt.
Undervejs mod Antsirabe stopper du ved et aluminiumstøberi, hvor det er muligt at se, hvordan potter og pander fremstilles ved håndkraft.
Fremme i Antsirabe checker du ind på dit hotel, hvor du har en enkelt overnatning.
Antsirabe blev grundlagt af norske missionærer i slutningen af 1800-tallet. De lærte de lokale indbyggere, hvordan man laver mursten. Det kom franskmændene til gode under kolonitiden, og flere prominente bygninger blev opført; hoteller, posthus, katedral og den flotteste banegårdsbygning.
Som alle andre byer i Madagaskar, hvor der har været franskmænd, er der i byens centrum en lang, bred boulevard – og det er netop for anden af boulevarden, at man finder banegården, som dog ikke længere er i brug.
Om formiddagen venter en rickshaw-tur rundt i byen. Rickshaw er det mest brugte offentlige transportmiddel her i Antsirabe, og turen er en dejlig måde at opleve byen på. Du kører forbi nogle af byens fornemme kolonitidsbygninger og besøger et par af de lokale kunsthåndværksværksteder og butikker. Her får du bl.a. demonstreret, hvordan en gammel vaskemaskinemotor er omdannet til et pudseinstrument, som bruges når man laver skeer og smykker ud af zebuhorn.
Sidst på formiddagen går turen videre til Ambositra, hvor du spiser frokost. Hvis tiden er til det, kan vi varmt anbefale at gå en tur i byens centrum, hvor en stor del af byens mange lokale kunsthåndværkbutikker holder til.
Dagens sidste kørestræk går til Ranomafana Nationalpark, hvor du ankommer ud på eftermiddagen. Her har du to overnatninger.
Hele dagen er afsat til at opleve den enestående biodiversitet i Ranomafana Nationalpark. Det bjergrige terræn er dækket af frodig regnskov, der gror mos på træerne, bregnerne er mandshøje og i dalene bruser floderne. Mange steder pibler vand ned over stien og omdanner støvet til mudder. Ranomafana er regnskov, som man forestiller sig regnskov skal være.
Nationalparken blev oprettet i 1991 efter, at forskere i 1986 opdagede den gyldne bambus-lemur, som lever her. Den er dog kun én ud af 12 lemurarter, som lever i regnskoven – sammen med blandt andet 115 fuglearter, hvoraf godt en fjerdedel er endemiske for netop denne lille plet af Madagaskar.
Formiddagen byder på en guidet vandretur i nationalparken. Også her har du en lokal guide og en spotter med, som øger dine chancer for at se nogle af de mange lemurarter. Og der ER gode chancer. Husk også at nyde kamæleonerne, frøerne, sommerfuglene, fuglene og de smukke, vilde orkideer. Der er over 1.000 forskellige orkideer i Madagaskar – og ligesom med alt andet er en stor del af dem endemiske for øen.
Sidst på formiddagen går turen retur til hotellet, hvor der er frokost og tid til afslapning.
Ranomafana betyder “varmt vand” og henviser til de mange varme kilder, som findes i området. Dem skal du opleve i eftermiddag. De siges at have helbredende kræfter – om ikke andet er det varme vand afslappende.
Tilbage på hotellet venter middagen.
Der er afgang fra hotellet efter morgenmaden. Vi anbefaler en tidlig afgang i dag, så du når frem til dagens slutdestination, Isalo Nationalpark, i tide til at nyde den magiske solnedgang.
Efter to timers kørsel rammer du byen Fianarantsoa, som også kaldes ”porten til det sydlige Madagaskar”. Herfra fortsætter du endnu en time til vildtreservatet Anja Reserve, hvor du har rigtig gode muligheder for at se kattalemurer (ringhalede lemurer).
Undervejs skifter landskabet dramatisk fra de nu så velkendte og velplejede risterrasser til et vildt landskab med imponerende klippeformationer.
Anja Reserve er et lille, men meget spændende, projekt. En række lokale landsbyer er gået sammen for at beskytte reservatet, og det er kun tilladt at besøge det sammen med en lokal guide. Indtægterne fra besøgene går til de involverede landsbyer og er med til at sikre bl.a. skolegang, myggenet og træplantning – og bevarelse og udvidelse af reservatet.
Anja har den største koncentration af kattalemurer i Madagaskar, så der er rigtig gode chancer for at se de flotte stribede haler her!
Ud over lemurerne byder reservatet på et flot klippelandskab, som du beundre på en lille vandretur, hvor der også bliver mulighed for at se et traditionelt gravsted, der ligger højt oppe på klipperne.
Fra Anja fortsætter du i en mere sydvestlig retning, hvor landskabet igen ændrer sig. Du kører gennem bjergene og op på et højlandsplateau, Horombeplateauet. Du er ankommet til Bara-stammens hjemsted.
Bara-folket er seminomader og er, ligesom Masaierne i Østafrika, kvægfolk. Faktisk er de så glade for deres zebu, at hvis en ung mand skal gøre sig noget som helst håb om at få lov at gifte sig, skal han først stjæle en zebu og præsentere den for sin kommende svigerfamilie.
Herfra er der godt en times kørsel tilbage, før du når Isalo. Landskabet er kendetegnet ved lange, øde strækninger med knæhøjt græs, så langt øjet rækker. Det ligner næsten en østafrikansk savanne, og det er nemt at forstå, hvorfor Bara-folket driver deres kvæg her.
Når savannen bliver afløst af et månelandskab med de smukkeste sandstensklipper, ved du, at du er ankommet til Isalo Nationalpark.
Her tilbringer du de næste to nætter, og i aften skal du (hvis vejret tillader det) opleve en magisk solnedgang over Isalo.
Isalo Nationalpark er spektakulær!
Isalo-massivet, som primært består af sandsten, er flere hundrede millioner år gammelt. Vind og vejr har eroderet massivet og skabt finurlige formationer i landskabet: spidse klipper, runde bakker, dybe kløfter, oaser med palmeomkransede smaragdgrønne søer og flade slettelignende områder. Landskabet her tager pusten fra de fleste.
De 800 km2, som parken dækker, byder på unik flora og fauna. Ud over at være et af de bedste steder at se kattalemurer, kan du også opleve bl.a. sifika-lemurer, mere end 100 forskellige fuglearter og en lang række krybdyr og padder, såsom firben og frøer.
Flere plante- og dyrearter findes kun her i parken, f.eks. den fine elefantfodsplante, som nærmest ligner et mini-baobabtræ med lysende gule blomster.
Dagen i dag er afsat til at opleve Isalo.
Du skal være nogenlunde til bens for at vandre i nationalparken. Stierne er rimelig velholdte, men det går op og ned, og de kan til tider være smalle. Der er til gengæld mange forskellige ruter at vælge imellem, og sammen med din guide vælger du den, der passer bedst til dig. Ligesom i de andre nationalparker, får du også her følgeskab af en lokal guide, som kan fortælle om både natur og dyreliv, geologi og den store kulturelle betydning, som Isalo har for Bara-folket.
Der er også mulighed for at blive kølet ned undervejs. Tag badetøjet med og hop i en af de smukke naturlige pools, som parken byder på.
Lidt afhængigt af valget af vandretur har du enten madpakke med eller vender tilbage til hotellet for at spise frokost.
Der er smukt overalt, så selvom du nøjes med en formiddagstur i parken, bliver du ikke snydt for de vidunderlige landskaber.
Det er blevet tid til at tage afsked med smukke Isalo, men heldigvis venter flere flotte og spændende natur- og dyreoplevelser forude. Kursen er sat syd-sydvest med endemålet Toliara.
Godt halvvejs mellem Isalo og Toliara gør du er stop ved den mindre kendte nationalpark, Zombitse Nationalpark. Nationalparken spiller en vigtig rolle i forhold til bevarelse af oprindelig biodiversitet i Madagaskar. Parken ligger midt i et smørhul mellem to forskellige slags skov. Den mest tørre del af skoven er meget udsat for naturbrænde, som bliver hyppigere pga. klimaforandringer, og den mindre tørre del er eftertragtet blandt de lokale beboere til både landbrug og kvægdrift. Meget af skoven er gennem tiderne derfor forsvundet. Med nationalparkens dannelse i 1997 blev den tilbageværende del af denne vigtige ”overgangsskov” bevaret.
Floraen i nationalparken er ganske enestående. F.eks. er det et af de eneste steder i Madagaskar, man finder den lille væsellemur. Den er nataktiv, men du kan godt være heldig at se den sidde og sove i et hul i et træ.
Den største attraktion i Zombitse er sifaka-lemurerne. Sifaka er i familie med indri og synger altså også, når de kommunikerer. Sifakaen er dog gået et skridt videre, da den også bliver kaldt den dansende lemur. Tilnavnet skyldes dens noget pudsige måde at bevæge sig på jorden. De er så vant til at hoppe fra gren til gren, så når de en gang imellem skal bevæge sig fra et stykke skov til et andet, hvor der ikke er træer imellem, så hopper de afsted på deres bagben i oprejst tilstand med armene ud til siden. Det ser meget pudsigt ud, og det ligner faktisk lidt, at de danser. For det meste er sifakaen dog at finde i træerne.
Inden du når til Zombitse, kører du igennem et bemærkelsesværdigt sted. Området omkring byen Ilakaka er særdeles rigt på ædelstene, og små landsbyer, hvor du kan købe bl.a. safirer, ligger på rad og række. Det er helt tydeligt, at landsbyerne er opstået meget hurtigt efter, at de første ædelstene blev fundet her i 1990’erne, og en del af husene er temmelig interimistiske. Folk går bogstaveligt talt på gaden med en guldgravepande og en hakke i håbet om at finde den lille sten, som skal sikre deres fremtid. Det minder om USA under guldfeberen i 1800-tallet.
Fra Zombitse går rejsen videre mod kysten. Landskabet skifter endnu engang – nu til semi-ørken.
Herude ved kysten dominerer Vezo-stammen. De er – som Bara-folket, – seminomader. men hvor Bara-folket lever af deres kvæg, er Vezo-folket fiskere.
Hist og her kan du se små bebyggelser, som primært består af græshytter, og hvis du ser godt efter, vil du opdage, at nogle af træhusene kan foldes sammen, så de nemt kan flyttes, hvis det skulle blive nødvendigt.
Mange af kvinderne er malet i ansigtet. Det gør de både som dekoration, men også som beskyttelse mod den skarpe sol. Det siges i øvrigt også, at malingen (som faktisk er en slags pasta bestående af bark, som er pulveriseret og blandet op med vand) skulle give en dejlig, blød hud. Om det er sandt, ved vi ikke.
Ved ankomsten til Toliara checker du ind på dit hotel og spiser frokost. Eftermiddagen er fri til at slappe af og måske nyde poolen.
Efter mange dage på landevejen er det tid til at skifte transportform. Fra Toliara tager du med speedbåd til byen Anakao, syd for Toliara. Sejlturen tager ca. en time, og undervejs kan du være heldig at få følgeskab af delfiner.
I Anakao checker du ind på din lodge, hvor du har tre overnatninger og frokosten vil snart stå klar til dig.
Om eftermiddagen er der udflugt til den lille ubeboede koralø Nosy Ve, som ligger en kort sejltur fra Anakao. Her kan du snorkle, gå øen rundt eller observere de tropiske fugle, som holder til på øen. Det er en skøn, afslappet eftermiddag på en ægte tropeø.
Retur i Anakao venter middagen på lodgen.
Der har været fuldt drøn på oplevelserne de sidste par uger, og nu har du derfor et par velfortjente fridage. Nyd den smukke strand ved lodgen og fordøj de sidste ugers indtryk.
Hvis du har brug for mere afslapning, har du mulighed for at forlænge dit ophold i Anakao (tal med din rejsespecialist).
Der er afgang fra Anakao mod Toliara – igen med båd.
Herefter venter et besøg i det private reservat, Reniala.
Også dette reservat er oprettet af en gruppe lokale for at sikre bevarelse af områdets oprindelige natur. Indtægterne fra de guidede rundvisninger går tilbage til lokalsamfundet, samtidig med at der skabes guide-jobs. Guiderne fungerer desuden som brobyggere i forhold til resten af lokalbefolkningen, og de hjælper til med at udbrede kendskabet til nødvendigheden af at bevare natur og dyreliv.
I reservatet finder du de smukkeste, gamle baobabtræer, der står side om side med tornede træer og buske (bl.a. blækspruttetræer), og alle sammen er endemiske for området her. En lokal guide viser dig rundt og fortæller om økosystemet i reservatet. Der er ligeledes besøg på et skildpaddecenter, hvor de redder skildpadder, som har levet i fangenskab, og (hvis muligt) sætter de dem ud i naturen igen, når de er kommet til hægterne.
Efter besøget nyder du frokost, inden der er afgang mod lufthavnen, hvorfra du flyver retur til hovedstaden Antananarivo. Her bliver du kørt til dit hotel til en sidste overnatning i Madagaskar.
Som du måske husker, er det centrale højland i Madagaskar – og hovedstaden Antananarivo – hjemsted for Merina-stammen.
Det var da også en lokal Merina-konge, Kong Andrianjaka, som i begyndelsen af 1600-tallet grundlagde byen og begyndte at opbygge sit kongedømme. Hovedsædet for regeringsbygningen blev naturligvis den højeste bakke i byen. Herfra var udsigten over det omkringliggende landskab uovertruffen.
I 1787 lykkedes det ved snedige alliancer og kløgtig politisk drift Merina-kongen, Andrianampoinimerina, at samle landet under sig og blive den første konge for hele Madagaskar.
Det var dog først under Dronning Ranavalona I, som herskede fra 1828-1861, at slottet for alvor blev udbygget til det, det er i dag. Hun blev kaldt den gale dronning, og hende kan du godt glæde dig til at høre mere om i dag! Du kommer også til at møde landets sidste dronning, Dronning Ranavalona III, som blev sendt i eksil, da franskmændene invaderede og koloniserede Madagaskar i slutningen af 1800-tallet.
Den guidede rundtur er meget spændende og giver en godt indblik i Madagaskars historie.
Lidt afhængigt af, hvornår dit fly afgår, sørger vi for, at du kan få et bad på et hotel tæt på lufthavnen samt eventuelt aftensmad inden afrejse. Det er også muligt at benytte poolen her og måske endda forkæle dig selv med at tilkøbe en massage.
Du lander i valgte lufthavn efter en eventyrlig rejse.
|
Ingun er vores Afrika-specialist. Hun rejste til Afrika første gang i 2002 og har mere end 10 års erfaring med at hjælpe andre på deres drømmerejse.
Vi ved, at din tid er dyrebar. Derfor er vores mål at give dig den bedst mulige personlige service, og det er vigtigt for os, at du føler dig tryg på hele rejsen. Vi sidder klar til at hjælpe dig fra det øjeblik, du booker, til du er vendt hjem igen.
Vi tilbyder en bred vifte af destinationer, der hver især har deres egen unikke historie at byde på, formet af lokale kulturer, fascinerende dyreliv og naturens skønhed.
Vi skaber rejser på baggrund af vores rejsespecialister og -eksperters omfattende research og førstehåndserfaringer. Hver rejse er tilrettelagt med henblik på at præsentere dig for det bedste, hver destination har at byde på.
Nyd at slappe af i tryg forvisning om, at din rejse er i sikre hænder. Vi er medlem af den danske Rejsegarantifond (medlemsnummer 1778). Helt grundlæggende betyder det, at du som rejsende er sikret økonomisk og kan få din rejse erstattet, hvis vi mod forventning skulle gå konkurs.