Afrika er jordens næststørste kontinent.
Med en størrelse på omkring 30 millioner kvadratkilometer, byder Afrika på en fascinerende variation af vejr og sæsoner, der lover unikke eventyr på tværs af de mange afrikanske lande.
Men kan man overhovedet snakke om, hvordan vejret i Afrika er, når det nu varierer så meget? Og hvornår skal man i så fald rejse til Afrika?
I dette blogindlæg finder du vores guide til vejr og sæsoner i de regioner, hvor vi har rejser til Afrika, herunder i Østafrika og det sydlige Afrika.
Det meste af Afrika har tropisk klima, da kontinentet befinder sig i tropiske og subtropiske klimazoner. Dette betyder varme temperaturer og aldrig eller sjældent frost og sne.
Alligevel varierer vejrforholdene i Afrika meget. Det afhænger både af, hvor du befinder dig på kontinentet (nord, centralt eller syd), om du befinder dig i højt- eller lavtliggende områder, samt hvornår på året du rejser. Temperaturerne vil f.eks. ofte være lavere, hvis du befinder dig i de afrikanske bjergområder eller på Kilimanjaro end på savannerne.
I nogle afrikanske lande inddeles året i årstider med sommer, vinter, forår og efterår, mens andre lande derimod inddeles i sæsoner: regn- og tørsæsoner.
På de fleste af vores destinationer i Afrika, kan året inddeles i tørtid og regntid. Her får du et overblik over sæsonerne i de Afrikanske lande fra nord til syd.
Uganda:
Kenya:
Tanzania:
Det nordlige Tanzania
(f.eks. Serengeti og Ngorongoro)
Det sydlige Tanzania
(F.eks. Nyerere og Ruaha)
Zambia:
Namibia
I syd ved Sossuvlei
Botswana:
Madagaskar:
Mauritius:
Sydafrika
Kruger Nationalpark:
Cape Town:
Bemærk, at den sydlige del af Sydafrika (f.eks. Cape Town) kan inddeles i de klassiske årstider, vi kender fra Europa. De ligger dog modsat vores, fordi Sydafrika er placeret syd for ækvator:
Selvom man kan tale om overordnede regntider og tørtider for områder af Afrika, kan der også være store variationer inden for samme land.
Det er meget forskelligt, hvordan vejret ser ud i Afrika, afhængigt af hvornår du rejser, og hvor du rejser hen.
De afrikanske destinationer er smukke året rundt. Herunder får du en oversigt over vejret måned for måned på vores afrikanske destinationer.
I januar er der tørsæson i det meste af Østafrika, herunder i Uganda, Kenya og i det nordlige Tanzania (også på Kilimanjaro og på paradisøen Zanzibar).
Bevæger vi os længere mod syd til det sydlige Tanzania, Zambia (Victoria Falls) samt Botswana, så er regnsæsonerne i fuld gang. I Botswana betyder det bl.a. varmt vejr med eftermiddagsregn, men også mindre vand i Okavango-deltaet. Vandet i deltaet kommer nemlig fra den regn, der falder i Angolas bjerge i disse måneder. Vandet bruger cirka 6 måneder på at komme til Botswana, hvor det oversvømmer området og skaber deltaet, når vi rammer juni.
Længere mod øst, væk fra kysten, hvor vi finder Madagaskar og Mauritius, er det sommer (november til april), hvilket betyder varmt vejr, men også en høj luftfugtighed og mere regn end i vintermånederne. Januar ligger midt i cyklonsæsonen i Mauritius og Madagaskar, og januar er en af de måneder, der byder på årets største mængde regn. Regnen falder typisk som korte kraftige byger, der efterfølges af tørt vejr.
I Sydafrika er det regnsæson i den nordlige del af landet, herunder i Kruger-området. Bevæger du dig sydpå mod Cape Town og kysterne, er sommeren i fuld gang med solrigt vejr og meget lidt regn.
Februar fortsætter, hvor januar slap, med tørsæson i det mest af Østafrika; Uganda, Kenya og i det nordlige Tanzania (inkl. på Kilimanjaro og Zanzibar). Her kan du se frem til ideelle forhold til gorilla-tracking i Uganda og til at opleve dyrelivet i Kenya og det nordlige Tanzania, hvor der ikke kommer meget regn. Gnuerne kælver på Serengetis sletter, hvilket tiltrækker rovdyr, der er på udkig efter føde.
I det sydlige Tanzania, Zambia (Victoria Falls) og i Botswana fortsætter regnsæsonen. Ved Victoria Falls begynder flowet i vandfaldet langsomt at stige, som regnsæsonen skrider frem, men det er fortsat langsomt, sammenlignet med de kommende måneder. Alle tre steder får du høje temperaturer og regn, der typisk falder som kraftige byger, der afløses af opklaring med sol.
Sommermånederne fortsætter i Mauritius og Madagaskar og du kan forvente varme temperaturer, høj luftfugtighed og regn, der efterfølges af sol og en mere behagelig luftfugtighed. Februar er historisk set den måned på året, hvor det regner mest i Mauritius.
I Sydafrika fortsætter regnsæsonen i Kruger Nationalpark, hvor det er muligt at opleve smuk natur og masser af dyrebørn. Cape Town byder på sommervejr med meget lidt regn.
I marts sker der et skifte i vejret i det østlige Afrika. I Uganda, Kenya (Masai Mara) og det nordlige Tanzania skifter sæsonen og vejret i løbet af måneden, og den ”lange” regnsæson starter og varer til og med maj.
I Zambia er det fortsat regnsæson, men da det nu har regnet i nogle måneder, er flowet i vandfaldet ved at være stærkt. I Botswana, Mauritius og Madagaskar fortsætter regnsæsonen, dog med mindre regn end i de foregående måneder.
Marts markerer efterårets komme i Sydafrika. I nord ved Kruger Nationalpark falder der mindre regn, og i Cape Town falder temperaturerne (om end stadig varme), og landskaberne skifter farve til smukke orange-røde efterårsnuancer. Særligt vinlandet er et højdepunkt i efterårssæsonen, hvor det er frodigt og grønt.
I april måned fortsætter regnen i Uganda, og den lange regnsæson er officielt startet i både Kenya og Tanzania. Regnsæsonen er lavsæson, hvilket betyder, at færre mennesker tager på safari i Tanzania og Kenya. Det betyder også, at det er blandt de ”billigste” måneder at tage på safari i Østafrika. Regnen falder typisk som massive byger, der varer nogle få timer og som efterfølges af opklaring. Drømmer du om at bestige Kilimanjaro, kan du i denne periode med fordel vælge Rongai-ruten, som starter på bjergets nordlige side, der ofte ligger i læ for regnen.
Længere mod syd, i Zambia og Botswana, markerer april begyndelsen på tørsæsonen.
I Zambia & Victoria Falls er der et godt flow i vandfaldet, og for mange er det et rigtig godt tidspunkt at besøge det Afrikanske vidunder. Botswanas tørsæson byder på faldende temperaturer, sammenlignet med de foregående måneder, men landskaberne er fortsat grønne.
I Mauritius og Madagaskar markerer april den sidste måned med sommer og regnsæson, og tørsæsonen er nu officielt kommet til Kruger Nationalpark i Sydafrika.
I Uganda, Kenya og Tanzania fortsætter maj, hvor april stoppede. Nemlig midt i regnsæsonen. Hvis du gerne vil opleve dyrene på savannen uden mange andre besøgende, er dette en oplagt måned at tage på safari.
Vandet ved Victoria Falls i Zambia falder for fulde gardiner med endnu en måned, hvor der er fuldt flow i vandfaldet.
Namibias vinter starter i maj, og måneden er karakteriseret af meget lidt eller ingen regn og moderate temperaturer. I Botswana fortsætter tørsæsonen med forholdsvist tørt vejr og frodige omgivelser.
På ø-staterne Mauritius og Madagaskar starter vinteren. Det betyder tørrere vejr og mere behagelige temperaturer end i de foregående sommermåneder.
Rejser du til Sydafrika i maj måned, kommer du til tørsæsonen i Kruger Nationalpark. Landskaberne er frodige fra foregående måneders regn, og temperaturerne er behagelige. I Cape Town nærmer det sig den sidste måned af efteråret. Det er lavsæson, og du kan se frem til lavsæsontilbud i byens restauranter.
Fra juni starter en periode, hvor der er tørsæson på de fleste af vores destinationer i Afrika.
I Uganda starter den anden tørsæson, og du kan forvente blå himmel, solskin og mindre regn. Tørsæsonen er et ideelt tidspunkt at spotte bjerggorillaer i Bwindi Impenetrable Nationalpark. I Kenya og Tanzania starter den lange tørsæson, som også er landenes højsæsoner. Månederne falder sammen med, at du kan opleve Great Migrations flodkrydsninger ved Mara-floden mellem Masai Mara i Kenya og Serengeti i Tanzania.
Ved Victoria Falls i Zambia er der stadig masser af vand i vandfaldet, der er flankeret af blå himmel, og her falder næsten ingen regn. I Namibia og Botswana fortsætter det tørre vejr, og i Okavango-deltaet ankommer vandet, der er faldet 6 måneder tidligere i Angolas bjerge. Så på trods af tørvejr, er her masser af vand. Vandet i deltaet tiltrækker mange dyr, bl.a. masser af elefanter.
Vinterens tørre vejr fortsætter i Mauritius og Madagaskar. Det er lunt, men kan blive køligt om aftenen i vintermånederne, både i Mauritius og Madagaskar.
I Sydafrika bliver vejret køligere (men det er stadig varmt), og pga. det tørre vejr, er det blevet nemmere at spotte dyrene i Kruger Nationalpark. Drager du mod Cape Town, kan du også forvente køligere temperaturer, om end det ikke bliver rigtig koldt. Fra juni bliver det desuden muligt at se hvaler ud for kysterne i det sydlige Sydafrika.
I juli måned fortsætter tørsæsonerne fra juni på tværs af vores destinationer.
I Uganda er vi midt i årets anden tørsæson, og det er et fantastisk tidspunkt at opleve de smukke bjerggorillaer i landets regnskove.
Den store migration ved Mara-floden i Tanzania og Kenya er stadig i fuld gang. Nætterne kan nogle steder blive kølige, særligt hvis du befinder dig i højere beliggenheder, som f.eks. Serengeti.
I Zambia er flowet ved Victoria Falls fortsat godt, men det er faldende, da det nu er en del måneder siden, at der er faldet meget regn.
Botswanas tørsæsonen fortsætter, og verdens største indlandsdelta fyldes fortsat med vand, hvilket tiltrækker masser af dyr.
Mauritius’ tørre ”vinter”-vejr fortsætter, og de sydøstlige passatvinde, der blæser ind over øen, er stærkest her i juli og august. Du kan derfor med fordel vælge strande i de vestlige og nordlige dele af øen. Madagaskar oplever også tørt vejr med solrige dage og varmt vejr.
Det kølige vintervejr fortsætter i Sydafrika, hvor måneden byder på fantastiske forhold til at tage på safari. Dyrene er nemme at spotte, og hvis du drager længere mod syd til Cape Town, er det også muligt at opleve hvaler ud for kysten.
Tørsæsonen fortsætter på vores destinationer i Afrika, herunder i Uganda, Kenya og Tanzania. Tørsæsonen gør det fordelagtigt at tracke gorillaer i Uganda, og på grænsen mellem Kenya og Tanzania – ved Mara-floden – er det fortsat muligt at opleve gnuernes flodkrydsning.
Flowet i vandfaldet ved Victoria Falls i Zambia er fortsat fint, og temperaturerne er behagelige ved Namibias ørkenlandskaber. I Botswana er det nemt at spotte dyrene i de efterhånden tørre og støvede landskaber, og dyrene samler sig gerne ved floden for at drikke vand. Okavango-deltaet er fortsat godt fyldt med både vand og migrerende dyr, der søger vand at drikke.
Vejret er behageligt og tørt i Mauritius, men grundet de sydøstlige passatvinde, der er stærkest i juli og august, kan du med fordel vælge en strand i de vestlige og nordlige del af øen.
August kan byde på lidt køligere vintervejr i Sydafrika, men dyrene er nemme at spotte i Kruger Nationalpark, og så er det et fantastisk tidspunkt at tage på hvalsafari ved Cape Town.
I september starter regnsæsonen atter i Uganda, og selvom gorilla- og chimpanse-tracking er muligt året rundt, begynder stierne langsomt at blive mudrede, hvilket kan gøre dem sværere at gå på.
I Tanzania og Kenya fortsætter tørsæsonerne lidt endnu, og det er fortsat muligt at opleve Great Migration ved Mara-floden.
I Zambia begynder flowet i vandfaldet at stilne lidt af efter måneder med tørvejr, men Victoria Falls er nu fortsat imponerende. I Namibia er september den sidste vintermåned, og Botswana byder fortsat på exceptionelle dyreoplevelser i tørvejr.
Mauritius og Madagaskar oplever tørt vejr og stigende temperaturer, som vi nærmer os den sidste vintermåned, der ligger i oktober.
I Sydafrika er den første forårsmåned i gang. Temperaturerne er stigende, og landskaberne er tørre i Kruger Nationalpark, hvilke gør dyrene nemme at få øje på. I Cape Town springer de vilde blomster ud, og der er højsæson for hvalsafari, hvor de store hvaler kommer til kysten for at yngle.
Ugandas regnsæson fortsætter i oktober, og i resten af Østafrika er det ved at være sidste chance for at opleve destinationernes tørsæson. Det lakker desuden også mod enden at opleve de mange gnuer krydse Mara-floden i denne omgang i deres vandring mellem Kenya og Tanzania.
Ved Victoria Falls i Zambia er det tørt og solrigt, og grundet det mindre flow i vandfaldet, får du en bedre sigtbarhed og mindre dis, hvilket gør vandfaldet endnu mere fotogent. I Namibia er sommeren startet og det kan blive meget varmt ved steder som Sossuvlei.
I Botswana starter den sidste måned med tørsæson, og i Chobe Nationalpark er landskaberne tørre, hvilket gør det nemmere at opleve de mange dyr.
I Mauritius er oktober årets tørreste måned, og der er god sigtbarhed i havet, hvis du drømmer om at snorkle. I Madagaskar får lemurerne typisk unger i oktober.
Foråret og hvalsæsonen fortsætter i Sydafrika, og der er mere regn end de foregående måneder, men stadig masser af solskin.
I november sker der for alvor et vejrskifte på vores destinationer, og mens regnsæsonen fortsætter i Uganda, så starter den igen i Tanzania, Kenya, Zambia, Botswana og Sydafrika (i Kruger).
I Kenya og det nordlige Tanzania (f.eks. ved Serengeti) er det den korte regnsæson, der er sat i gang. Naturen er fortsat bar efter måneder uden regn, så det er stadig nemt at se dyrene. Store elefantflotte vender retur til Masai Mara i Kenya, og det nordlige Tanzania, der oplever nogle af årets varmeste temperaturer, er nu atter vært for den store migration.
Victoria Falls i Zambia oplever, på trods af at regnsæsonen nu er i gang igen, årets langsomste flow i disse måneder. Det hænder, at dele af vandfaldet tørrer ud, og i de tilfælde bliver det i stedet muligt at gå på nogle af de klippeflader, hvor vandfaldet ellers raserer den resterende tid af året.
Vejret i Mauritus og Madagaskar skifter fra vinter til sommer, hvilket betyder højere temperaturer og lidt mere regn end i de foregående måneder.
I Sydafrika er der varmt og vådt vejr i Kruger Nationalpark, men det er en smuk årstid med frodige landskaber. Fra slut november er det muligt at opleve dyreunger i nationalparken. I Cape Town nærmer vi os sommeren, og den sidste forårsmåned byder på behageligt vejr og masser af solskin.
I december vender vejret i Uganda, og tørsæsonen starter igen.
I resten af Østafrika fortsætter vi dog hvor vi slap i november. Den korte regnsæson er i gang i Kenya og det nordlige Tanzania (og den lange regnsæson i det sydlige Tanzania).
Regnsæsonen fortsætter i Zambia, og selvom Victoria Falls fyldes igen, er flowet fortsat langsomt.
Den fotogene regntid fortsætter i Botswana, hvor dagene er varme, og landskaberne bliver stadigt mere frodige. Det er nemmere for dyrene at gemme sig i buskadset, men til gengæld bliver der født mange dyreunger, der tiltrækker rovdyr.
Namibia har officielt regnsæson, men i ørkenen, f.eks. ved Sossuvlei, falder der generelt meget lidt regn. Temperaturerne varierer her fra meget varme om dagen til forholdsvis kolde om natten.
I Mauritius og Madagaskar er sommeren i fuld gang, hvilket betyder varme temperaturer, høj luftfugtighed og regn, der dog typisk falder som kraftige byger, der efterfølges af opklaring. December er den måned, der regner mest i Madagaskar.
I Sydafrika er der solrige dage og høje temperaturer. Hvor det i Kruger Nationalpark er regnsæson, kan du i Cape Town forvente tørt og solrigt vejr.
Vejret i Afrika er en finurlig størrelse, og det er svært at sige noget entydigt om, hvornår man skal rejse til Afrika, fordi det varierer meget alt efter, hvor på kontinentet, du befinder dig.
Uanset hvornår du rejser, kan du dog forvente utrolige rejseoplevelser i Afrika.
Har du brug for hjælp til at finde det bedste tidspunkt at tage på safari i Afrika? Eller rejse til et specifikt land? Så kontakt vores rejsespecialister. De sidder klar til at hjælpe dig på dit livs rejse.
TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende