TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
ForsideNyheder og rejseartiklerSeværdigheder i Luang Prabang

Seværdigheder i Luang Prabang

02.06.2024
Vis alle indlæg

Kvinde betragter tempel i Luang Prabang i Laos

Luang Prabang, beliggende ved sammenløbet af Mekong og Nam Khan-floderne i det nordlige Laos, er en by, der emmer af historie, kultur og naturlig skønhed.

Som tidligere kongelig hovedstad, og nu et UNESCO-verdensarvssted, tiltrækker Luang Prabang besøgende fra hele verden med sine velbevarede templer, franske koloniale bygninger og storslåede natur.

I dette blogindlæg har vi samlet 10 uforglemmelige seværdigheder, du kan opleve i Luang Prabang på din rejse til Laos.

1. Munkene i Luang Prabang

Munke modtager almisse i Luang Prabang

Som en buddhistisk by vil du i Luang Prabang ikke kunne undgå at møde de orangeklædte munke. Hvis du vil ind under huden på den buddhistiske kultur, skal du opleve den ældgamle tradition Sai Bat.

Hver morgen ved solopgang (tidspunkt afhænger af årstiden), kan du opleve munkenes almissegang, når flere hundrede munke går gennem byens gader for at modtage almisser fra de lokale. De lokale står klar med f.eks. sticky rice, som de lægger i munkenes skåle. Hele ritualet foregår i stilhed.

Det er en stor oplevelse, og mange bliver grebet af den respektfulde stilhed, der præger traditionen. Som rejsende kan du også selv deltage i ritualet og lægge din almisse i munkenes skåle, så længe du følger et par guidelines: Hold god afstand til munkene, tildæk dine skuldre, dit bryst og dine ben og deltag i stilhed. Vil du hellere blot observere ritualet, skal du sørge for at holde god afstand og undgå at tage billeder med blitz.

2. Phousi-bjerget

Solnedgang over Phousi-bjerget i Luang Prabang

Phousi-bjerget, som ligger midt i Luang Prabang, tilbyder en fantastisk udsigt over byen og de omkringliggende landskaber.

En vandretur op ad de 328 trin til toppen belønnes med en betagende panoramaudsigt, især ved solnedgang, hvor landskabet bliver malet rødt og orange.

På toppen finder du også stupaen That Chomsi fra 1804, et vigtigt religiøst monument for indbyggerne i Luang Prabang.

3. Natmarkedet

Boder på natmarkedet i Luang Prabang

Natmarkedet i Luang Prabang er en livlig og farverig oplevelse, hvor du kan købe alt fra håndlavede tekstiler og smykker til lækre gadekøkkenspecialiteter.

Markedet strækker sig langs Sisavangvong Road fra det kongelige palads til Wat Mai og tiltrækker både lokale og besøgende, der kommer for at opleve den unikke atmosfære og handle håndlavede varer.

Her finder du et bredt udvalg af produkter, herunder smukt vævede tekstiler, håndlavede smykker, traditionelt laotisk tøj, træudskæringer og kunstværker. Mange af disse varer er fremstillet af lokale håndværkere og etniske minoritetsgrupper, hvilket gør det muligt at købe autentiske og unikke souvenirs.

Markedet åbner hver aften og er en fantastisk måde at afslutte en dag med sightseeing på, mens du nyder de lokale specialiteter og måske finder unikke souvenirs at tage med hjem.

4. Kuang Si-vandfaldene

Mennesker går på bro ved Kuang Si-vandfaldene

Kuang Si-vandfaldene, beliggende cirka 29 kilometer syd for Luang Prabang, er et af områdets mest imponerende naturlige vidundere.

Vandfaldene består af flere niveauer af turkisblåt vand, der falder ned i kølige pools, hvor besøgende kan tage en forfriskende svømmetur.

Området omkring vandfaldene byder også på vandrestier og et bjørnereservat, hvor reddede asiatiske sortbjørne lever.

5. Wat Xieng Thong

Det Gyldne Kloster, Wat Xieng Thong templet i Laos

Wat Xieng Thong, også kendt som ” Det Gyldne Kloster”, er et af de mest betydningsfulde og smukkeste templer i Luang Prabang.

Bygget i 1560 af kong Setthathirath, repræsenterer dette tempel klassisk laotisk arkitektur med sine buede tage, udsmykkede mosaikker og detaljerede træudskæringer.

Templet spiller en central rolle i byens religiøse ceremonier og er et must-see for enhver besøgende.

6. Mekong-floden

Cruisebåd på Mekong-floden

Mekong-floden er en af Asiens største og mest betydningsfulde floder. Den snor sig majestætisk gennem Luang Prabang og tilføjer byens naturlige skønhed og kulturelle rigdom.

Floden, der løber næsten 5.000 kilometer gennem seks lande fra Tibet til det sydlige Vietnam, fungerer som en livline for mange af regionens byer, herunder Luang Prabang.

Floden er en af de vigtigste vandveje i Sydøstasien og spiller en afgørende rolle for både økologi og økonomi i regionen.

En sejltur på Mekong-floden er en uforglemmelig oplevelse, hvor man kan nyde det betagende landskab med frodige bjerge, tætte jungler og traditionelle landsbyer, der ligger spredt langs bredden.

7. Pak Ou-grotterne

Udsigten fra Pak Ou-grotten til Mekong-floden

Mekong-floden giver også besøgende mulighed for at besøge Pak Ou-grotterne, der ligger cirka 25 km nord for byen.

Pak Ou-grotterne er to limstensgrotter, der ligger lige dér, hvor Mekong- og Nam Ou-floden mødes. I grotterne står 4.000 små buddhafigurer. De fleste figurer er skåret i træ, men flere af buddhafigurerne er også lavet af andre materialer.

Den nedre del af grotterne kan ses fra Mekong-floden og er derfor tæt på jorden. Hvis du vil udforske den øvre del af grotterne, skal du bevæge dig op af stentrapper. For enden af disse bliver du mødt af en stenport ved åbningen af den øvre grotte.

8. Wat Mai

Guldbelagt, udsmykket facade på Wat Mai Templet i Luang Prabang

Wat Mai Suwannaphumaham, eller Wat Mai som det kaldes i daglig tale, er et andet betydningsfuldt tempel i Luang Prabang.

Det blev bygget i slutningen af det 18. århundrede og er kendt for sin store, udsmykkede veranda og de gyldne basrelieffer, der skildrer scener fra Buddhas liv.

Templet var også residens for Luang Prabangs øverste patriark indtil midten af det 20. århundrede.

9. Kongepaladset

Kongepaladset Haw Kham i Laos

Kongepaladset, også kendt som Haw Kham, blev bygget i 1904 under det franske kolonistyre som bolig for kong Sisavang Vong.

I dag huser paladset Luang Prabang Nationalmuseum, hvor besøgende kan udforske en række artefakter, der skildrer Laos’ historie og kultur.

Bygningen kombinerer fransk kolonial arkitektur med traditionelle laotiske designelementer, hvilket gør det til et fascinerende sted at besøge.

10. Det laotiske køkken

Mand laver "larb" som er en traditionel ret fra Laos

Når du rejser til et nyt land, så er en af de største seværdigheder at smage på det lokale køkken.

Selvom det laotiske køkken måske ikke har fået lige så meget opmærksomhed som nabolandenes, så er det bestemt et ”besøg værd”, når du er i Luang Prabang.

Det traditionelle laotiske køkken er baseret på friske ingredienser og masser af krydderurter, og ris eller sticky rice (khao niao) spises til næsten alle måltider.

Besøg de lokale restauranter og smag på retter som Larb, Sai Oua og Tam Mak Hoong.

Vil du opleve Luang Prabang?

Luang Prabang er en by, der formår at kombinere sin rige historie og kulturelle arv med en afslappet atmosfære og enestående naturlig skønhed.

Uanset om du er interesseret i historie, religion, natur eller blot ønsker at slappe af og nyde det smukke landskab, har Luang Prabang noget at tilbyde enhver rejsende.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende

Se vores rejser til Laos herunder: