TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
89 93 43 89
Lukket i dag | Se åbningstider
ForsideNyheder og rejseartiklerMayaerne, inkaerne og aztekerne

Mayaerne, inkaerne og aztekerne

04.02.2020
Vis alle indlæg

maya tempel

Tre store kulturer og folk herskede i Syd- og Mesoamerika, før spaniernes indtog i 1500-tallet. Folkenes ruiner, bygningsværker og kultur kan stadig opleves på mange af vores rejser.

Læs med og få styr på din viden om de spændende folk.

Sammenligning af de 3 civilisationer

Mayafolket Inkafolket Aztekerfolket
Hvornår Cirka 800 f.Kr. til 1530 e.Kr Fra 1100 til 1530 e.Kr 1400- og 1500-tallet
Hvor Mexico, Belize, Guatemala, Honduras og El Salvador Størstedelen af det vestlige Sydamerika fra Chile i syd til Colombia i nord Store områder af Mexico
Sprog 30 forskellige sprog Op til 700 forskellige sprog Nahuatl
Guder Naturguder Naturguder Frugtbarhedsguder og krigsguder
Bygningsværker Tempelpyramider og hele byer såsom Palenque og Tikal Machu Picchu Pyramidetempler
Fun fact Mayaerne levede efter fire forskellige kalendere Et kegleformet hoved betød overklasse, magt og respekt Folket brugte kakaodrikke ved menneskeofringer
I dag Folket lever stadig i dag og kan blandt andet opleves i indianerbyerne San Juan Chamula og Zinacantán Inkariget faldt ved spaniernes indtog og deres medbragte sygdomme Kulturen er uddød, men lever videre gennem indianernes efterkommere

Hvem var de?

Hvem var egentlig de forskellige folk? Hvem byggede Machu Picchu, og hvem levede efter flere forskellige kalendere på samme tid?

Vi har samlet alt, du skal vide herunder.

Mayafolket – frygtindgydende menneskeofringer og avanceret arkitektur

maya tempel

Mayaerne var et indiansk folk, der boede i Mexico, Belize, Guatemala, Honduras og El Salvador fra cirka 800 f.Kr. til 1530 e.Kr. Mayafolket var ikke et samlet imperium med administration fra én central by ligesom aztekerne og inkaerne. Til trods for at befolkningen var bosat inden for det samme geografisk område, talte de 30 forskellige sprog – som faktisk alle stadig tales i dag. Mayaerne havde et komplet skriftsprog, og det udnyttede de til at skrive bøger.

Mayafolket gjorde en dyd ud af deres agerbrug, og derfor tilbad de særligt naturguderne. Det gjorde de blandt andet ved at ofre mennesker, så deres blodhungrende guder fik næring fra menneskeblodet. Til gengæld fik mayaerne frugtbarhed og god høst fra guderne. Ved en ofringsceremoni fastholdt mayaerne deres offer på toppen af en udvalgt tempelpyramide, mens en ypperstepræst skar hul ved brystet og rev det stadigt bankende hjerte ud med sine bare hænder.

Mayaerne var både dygtige ingeniører og matematikere. De formåede at skabe store tempelpyramider, pragtfuld kunst og hele byer, såsom Palenque og Tikal, som du kan opleve på vores rejser til Mexico og Guatemala. Alt dette skabte de uden metalværktøj. Mayaerne var i særdeleshed et kreativt og nyskabende folk med alt, de lavede.

Folket levede efter hele fire forskellige kalendere med hver sit formål. På den måde havde mayaerne helt styr på, hvornår religiøse ceremonier skulle finde sted, og hvornår det var bedst at dyrke afgrøder.

I modsætning til inkafolket og aztekerfolket findes mayafolket stadig.

Mayaerne lever i dag i Guatemala og Mexico, og du kan opleve den autentiske mayakultur i to forskellige indianerlandsbyer, San Juan Chamula og Zinacantán, på vores rejser til Mexico

Oplev Mayakulturen på disse rejser:

Inkafolket – arkitektoniske skatte og deforme kranier

machu piacchu

Inkaerne var også et indiansk folk. Fra 1100 til 1530 e.Kr. erobrede de størstedelen af det vestlige Sydamerika fra Chile i syd til Colombia i nord. I sin storhedstid bestod inkariget af hele 10 millioner mennesker, selv om det kun var inkakejseren, og hans enorme familie på 40.000 mennesker, der var oprindelige inkaer.

Inkarigets hovedstad var den, i dag, multikulturelle og hyggelige by, Cusco, hvor du stadig kan opleve mange af inkaernes bygningsværker på vores rejser til Peru.

Størstedelen af inkariget bestod af folk, som de oprindelige inkaer havde tvunget til at være en del af herredømmet. Det betød også, at der fandtes mange forskellige sprog – helt op til 700! Til trods for de mange talte sprog havde inkaerne, i modsætning til mayaerne og aztekerne, intet skriftsprog.

Overklassen ville rigtig gerne skille sig ud fra resten af befolkningen. Derfor fik nyfødte børn bundet et stramt klæde om deres hoved, så deres kranie blev kegleformet. På den måde udstrålede det deforme kranie magt og respekt.

Ligesom mayafolket var inkaerne agerbrugere og tilbad naturguder. Inkafolket var også glade for menneskeofringer. De ofrede særligt sunde og kønne børn, da det måtte være den mest dyrebare gave, de havde at tilbyde guderne.

Der er ingen tvivl om, at inkaerne var dygtige ingeniører og arkitekter. Det er Machu Picchu i Peru og terrasserne på de stejle bjergsider omkring et bevis på. Da ruinerne blev genfundet i 1911 af den amerikanske arkæolog, Hiram Bingham, stod det klart, at inkaerne havde haft en fænomenal forståelse for bygningskonstruktion.

Da spanierne overtog riget, betød det også inkarigets fald. Spanierne tog inkaerne som slaver, mens de, der slap for slaveri, døde af spaniernes medbragte sygdomme. I dag har du mulighed for at opleve ruinerne af inkaernes imponerende bygningsværker på vores rejser til Peru.

Oplev inkakulturen på disse rejser:

Aztekerfolket – gigantiske pyramider og ofringer med kakao

azteker tempel

Aztekerne var, ligesom mayaerne og inkaerne, et indiansk folk. Aztekerne regerede over store områder af Mexico i 1400- og 1500-tallet. Modsat både maya- og inkafolket havde aztekerne kun ét sprog, nahuatl. Til gengæld havde de et væld af dialekter og også et alfabet bestående af symboler og billedskrift.

Aztekerne var ikke én samlet nation, men bestod derimod af syv forskellige stammer. De syv stammer opfattede sig aldrig som et samlet folkefærd, og det gav anledning til interne stridigheder.

Også aztekerne var dygtige arkitekter, og de byggede blandt andet et enormt pyramidetempel midt i deres hovedstad, Tenochtitlan, der i dag kendes som Mexico City. Ligesom mayaerne og inkaerne ofrede aztekerne mennesker. Det var på toppen af aztekernes pyramidetempler, at deres menneskeofringer fandt sted, hvor der sagtens kunne blive ofret mere end ét menneske ad gangen.

Aztekerne tilbad også adskillige frugtbarhedsguder, men deres vigtigste gud var krigsguden, Huitzilopochtli. Ved ofringer og ceremonier brugte aztekerne en ganske særlig kakaodrik af tørrede og knuste kakaobønner, da de mente, at kakaotræet var helligt og derfor guderne værdigt.

I dag er selve den aztekiske kultur og praksis uddød, men historien lever videre gennem indianernes efterkommere, og deres sprog bliver stadig talt af over en million mexicanske indianere. Med en rejse til Mexico kan du opleve, hvordan aztekernes ånd stadigt lever og er tilstede rundt omkring i landet.

Oplev aztekerkulturen på disse rejser:

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende