TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
89 93 43 89
Lukket i dag | Se åbningstider

Lemurer i Madagaskar

31.01.2025
Vis alle indlæg

Ringhalede lemurer hænger ud i Madagaskar

Nogle af dem synger, så du får gåsehud; andre danser, når de bevæger sig, og så er Madagaskar deres eneste naturlige hjem.

Det er selvfølgelig lemuren, vi snakker om: én af verdens ældste nulevende primater.

Og hvis du vil opleve lemuren, der hvor de hører hjemme, skal du rejse til Madagaskar.

Lær alt du skal vide herunder og mød 7 spændende lemurarter.

Hvad er en lemur?

Bambuslemur sidder i et træ i Ranomafana Nationalpark

En lemur er en primat, der tilhører gruppen af halvaber. De ligner en mellemting mellem en abe, en bjørn, en koala, en hund – og måske også lidt en kat. De har typisk en lang hale og et kattelignende ansigt med fremtrædende ører og en våd, ofte lang, snude.

Lemuren varierer i størrelse fra den lille muselemur, der kun vejer omkring 30 gram, til den største nulevende lemur, indri-lemuren, som kan veje op til 9 kilo. Tidligere, før mennesket kom til Madagaskar, levede der dog kæmpelemurer, der vejede lige så meget som et menneske, f.eks. Koala-lemuren (Megaladapis), der var 1,5 meter lang og vejede op mod 85 kg.

Madagaskars spøgelser

Navnet ”lemur” kommer fra det latinske ”lemures”, der betyder ”spøgelse” eller ”ånd”, og lemuren har sandsynligvis fået sit navn, pga. de brede, stirrende øjne, deres høje lyde og fordi mange af dem primært er aktive om natten – ligesom spøgelser.

Findes der kun lemurer i Madagaskar?

Sort/hvid-pelset lemur springer mellem træerne i Madagaskar

Lemurer findes naturligt kun på øen Madagaskar og nogle nærliggende øer.

De er endemiske for denne region, hvilket betyder, at de kun lever naturligt her.

Hvordan er de kommet til Madagaskar?

Forfædrene til de lemurer, der lever i Madagaskar i dag, ankom til Madagaskar for omkring 65 millioner år siden ved at krydse sundet mellem Afrikas fastland og Madagaskar, Mozambique-kanalen.

Eftersom lemuren ikke kan svømme, har de sandsynligvis ladet sig transportere på træstammer eller lignende naturmaterialer.

Og hvordan ved man så det?

Det gør man fordi, at de fossiler man har fundet viser, at lemurens forfader stammer fra Afrikas fastland – der er nemlig ikke fundet fossiler på Madagaskar fra før kridttiden, som kan linkes til de lemurer, der lever der i dag. Det betyder derfor, at lemurens forfædre må have fundet vej over sundet til Madagaskar, hvorfra de så har udviklet sig til de mange arter, vi kender i dag (og dem, der endnu ikke er opdaget).

Hvor mange lemurarter findes der?

Der findes mere end 100 lemurarter.

Nogle tal siger 111 arter (i 2024), men forskere finder fortsat nye arter af lemurer, så det eksakte tal er måske højere end det.

Hvor kan man se lemurer i Madagaskar?

Kvinde kigger efter lemurer i træerne i Madagaskar

Du kan se lemurer i det meste af Madagaskar.

De fleste lemurer er nataktive, så hvis du vil spotte de unikke dyr, har du de bedste chancer i aften- og nattetimerne. Dog er der også flere arter, du kan være heldig at spotte om dagen.

Derudover er ca. 98 % af lemurarterne i fare for at blive udryddet, hvilket selvfølgelig gør dem sværere at opleve. Det bedste sted afhænger derfor af, om der er en bestemt art, du gerne vil opleve.

7 lemurarter du kan opleve i Madagaskar

Med mere end 100 forskellige arter af lemurer, skal du være meget uheldig ikke at opleve nogle af dem på en rejse til Madagaskar.

Vi har udvalgt 7 lemurarter; nogle af dem har du en god chance for at se. Andre skal du være ualmindelig heldig for at få krydset af din liste.

Kattalemurer (ringhalede lemurer)

To Kattalemurer går ned ad en klippe

Kattalemuren er blevet et symbol på Madagaskar og er måske den mest kendte af Madagaskars lemurer – en status, der ikke er blevet mindre siden udgivelsen af animationsfilmen Madagascar. Her var Kong Julien, leder af lemurerne, nemlig en Kattalemur.

Til forskel fra mange andre lemurer, bruger den en stor del af tiden på jorden i stedet for i træerne.

Lemurarten er også kendt som den ringhalede lemur pga. dens karakteristiske sort-hvide stribede hale. Halen, der er længere end dens krop, er ikke blot et flot stykke tilbehør, men bruges bl.a. i de såkaldte ”stink fights” i løbet af parringssæsonen. Hannen gnubber sin hale mod kirtlerne i bagdelen, hvorefter den prøver at skræmme rivaler væk ved at vifte halen mod dem.

Kattalemuren er både aktiv dag og nat, og du kan bl.a. opleve den ringhalede lemur i Anja Reserve og Isalo Nationalpark.

Indri-lemur

Indri-lemur synger i træerne i Madagaskar

Indi-lemuren er med en vægt på op til 9 kilo den største af Madagaskars nulevende lemurater. Den har en sort og hvid pels og mangler næsten helt en hale, hvilket adskiller den fra mange andre lemurer.

Indrien kan muligvis være svær at få øje på, når den opholder sig i trætoppene. Til gengæld er du ikke i tvivl, når du hører den. Indrien er nemlig kendt for sin karakteristiske sang, som kan høres over lange afstande i regnskoven. Deres kald, der i øvrigt synges med en rytme, som det ellers kun er mennesker og fugle, der benytter, bruges bl.a. til at forsvare territorier.

På Malagassisk kaldes indrien babakoto, hvilket betyder noget i retning af ”forfader”. Navnet “Indri”, derimod, stammer fra det malagassiske ord for “se, der er den.” Det menes, at navnet opstod på grund af en misforståelse, fordi den person, der første gang navngav arten, troede, at hans malagassiske guide oplyste dens navn, da han sagde ”indri, indri”, mens guiden i virkeligheden blot pegede på lemuren for at fortælle, at der var den.

Indri-lemuren er aktiv om dagen, og du kan opleve den langs Madagaskars østkyst, f.eks. i Andasibe-Mantadia Nationalpark.

Muselemurer

Muselemur sidder i et træ i Madagaskar

Muselemurer er de mindste af alle primater, hvor nogle arter af muselemurer vejer så lidt som 30 gram.

Der findes mere end 20 forskellige arter af muselemurer, og mange af dem er først blevet opdaget inden for de senere år. De lever primært i træer, hvor de søger efter frugt, insekter og nektar. Muselemuren har også en særlig popkulturel status, da Mort i filmen Madagascar er en muselemur.

Muselemuren er nataktiv, og du kan bl.a. være heldig at opleve dem i Isalo, Andasibe-Mantadia og Ranomafana Nationalpark.

Bambuslemur

Bambus-lemur, der spiser bambus i Ranomafana Nationalpark i Madagaskar

Bambuslemuren er en lille lemur, der vejer omkring et kilo og måler 56-70 cm.

Der findes flere arter af bambuslemurer, herunder den grå bambuslemur, den større bambuslemur samt den gyldne bambuslemur, som først blev opdaget i 1987.

Lemurarten har fået sit navn fordi den er lidt en kræsenpind. Den spiser nemlig næsten kun … bambus. Faktisk spiser den så meget bambus, at den indtager cyanid i mængder, der er 12 gange højere end den dødelige dosis for andre dyr af samme størrelse.

Flere arter af bambuslemuren er både aktiv dag og nat, og du kan bl.a. opleve den i Ranomafana Nationalpark og Andasibe Mantadia Nationalpark, hvor der findes masser af bambus.

Sifaka-lemur

En Sifikalemur danser henad en vej

Sifakaer er mellemstore lemurer med en lang, silkeagtig pels, der varierer i farve fra gullighvid til sortbrun, afhængigt af arten.

Den mest udbredte sifaka-lemur er Verreauxs-sifakaen, men du kan også opleve Doquerels-, Diademed- og Deckens-sifakalemurer.

Sifakaer er kendt for deres imponerende springevner mellem træerne, og de har fået tilnavnet ”dansende lemurer”. De lever så meget i træerne, at deres lemmer er udviklet til træer og ikke til landjord. Når de en gang imellem bevæger sig fra træ til træ via landjorden, kan de derfor ikke løbe på alle fire ben, men danser nærmest gennem landskabet på deres bagben med armene dinglende lidt ud til siden.

Sifikaer er aktive om dagen. De forskellige arter af Sifikaer kan opleves forskellige steder. Verreaux’s sifaka kan f.eks. opleves i Isalo Nationalpark, hvor Diademed Sifika kan opleves i Andasibe-Mantadia Nationalpark.

Brune lemurer

En gruppe brune lemurer i skoven i Madagaskar

Brune lemurer er mellemstore lemurer på 40 til 50 cm, der vejer mellem 2 og 4 kg. De har en tæt, blød pels, der – på trods af navnet – varierer i farve fra gråbrun til rødbrun.

Brune lemurer er sociale dyr, der lever i grupper på op til 12 individer. Selv deres tænder er sociale, og de har en ”tandkam”, der kan bruges til at børste hinandens pels. Til forskel fra alle andre lemurarter, hvor det er hunnen, der er øverst i hierarkiet, er der hos flere arter inden for de brune lemurer ikke nogen synlige tegn på et hierarki.

Brune lemurer er både aktive dag og nat, og du kan bl.a. opleve dem i Andasibe-Mantadia Nationalpark.

Aye Aye-lemur

Aye Aye-lemur kigger på kameraet i mørket

Det er ikke særligt sandsynligt, at du kommer til at opleve en Aye Aye, men den har simpelthen så besynderligt et udseende, at den skulle med på listen alligevel. Den har samme størrelse som en kat, har et hoved med store øjne og ører, et ansigt, der minder om en pungrotte og nogle spidse, museagtige fortænder. Og så har den en lang, busket hale. Den er særligt kendt for sin meget lange, midterste finger, som den bruger til at grave insekter ud af træer.

Aye Aye’en er blandt andet er blevet forfulgt af de lokale på grund af overtro, der siger, at den bringer uheld og død med sig. Heldigvis er lemurarten i dag beskyttet ved lov i Madagaskar.

Aye Aye’en er nataktiv. Den holder til i skovområder i det nordvestlige og østlige Magaskar, og du kan bl.a. opleve den i Ranomafana Nationalpark.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende

Vil du opleve Madagaskars lemurer?