Galapagosøerne er et magisk sted!
Øerne i Stillehavet er kendte for deres helt fantastiske landskaber, unikke dyreliv samt fortællinger fra Darwins besøg hertil tilbage i 1835.
Men hvad er det, der gør Galapagosøerne så specielle?
Galapagos er en øgruppe i Stillehavet, beliggende ca. 1.000 km ud for Ecuadors kyst. Øgruppen, der hører til Ecuador, består af 13 større øer og hundredvis af småøer og mindre klippeformationer.
Navnet Galapagos er et gammelt spansk ord, som betyder landskildpadde. Øerne er med andre ord opkaldt efter de enorme landskildpadder, du finder her. Derudover er Galapagos også kendt under navnet De Fortryllede Øer.
Og øerne er fortryllende.
Galapagosøerne ligger spredt henover ækvator-linjen og er i særdeleshed kendt for deres helt unikke dyreliv og bjergtagende landskaber – et besøg hertil er næsten som at rejse til en helt anden, fortryllende verden.
Galapagos fik især opmærksomhed første gang i 1800-tallet, da Charles Darwin brugte øerne som et levende bevis for sin evolutionsteori. Officielt blev øgruppen anerkendt som nationalpark i 1959, og i 1978 blev de optaget på UNESCOs liste over verdens naturarv.
Fire af Galapagos’ hundredvis af øer er beboet af mennesker (Santa Cruz, Isabela, San Cristóbal og Floreana), og her finder du bl.a. byer, hoteller og restauranter, som i enhver anden by.
Isabela og Santa Cruz er de to største af Galapagosøerne, og en rejse til Galapagos vil typisk tage dig forbi disse øer.
På Isla Isabela, som er den største ø, kan du opleve rå natur. Det er øens nordligste vulkan ved navn Wolf, der med sine 1.707 m.o.h. er Galapagos’ højeste punkt. Øen har også et stort vådområde, som er et slaraffenland for fugleinteresserede.
Isla Santa Cruz ligger i midten af øhavet, og det er den mest befolkede af øerne. Santa Cruz har også den bedste infrastruktur. Her kan du f.eks. besøge Charles Darwin Research Station, hvor du bl.a. kan opleve Darwins finker og 11 forskellige skildpaddearter.
På de mange ubeboede øer har naturen fået lov til at råde. Her kan du opleve de rå klippelandskaber og et væld af unikke dyrearter. Det er her, du i sandhed oplever Galapagos’ magi.
Det er både muligt at tage på dagsture eller på et bådcruise, hvor du sejler mellem de forskellige øer.
Galapagosøerne er skabt af vulkansk aktivitet, som er foregået over millioner af år, og faktisk er øerne toppen af en vulkansk kæde.
I geologisk forstand er Galapagosøerne ganske unge, hvor de yngste er skabt for under 1 million år siden og de ældste for omkring 3-5 millioner år siden.
Det vulkanske hotspot, som har skabt Galapagos, er stadig meget aktivt, og anslås at have eksisteret i mere end 20 millioner år. Dog udgør det ingen fare for rejsende hertil.
Dyrelivet på Galapagos er i sandhed helt unikt.
På øerne finder du mange endemiske arter – altså dyrearter, som ikke findes andre steder i verden. Galapagosskildpadden, havleguanen samt Galapagossøløven er bare nogle få af øernes endemiske dyrearter.
Det er svært at sige præcist, hvordan dyrene i sin tid kom til øerne, der jo ligger ret langt fra fastlandet.
Én teori er, at de landdyr, som naturligvis ikke har kunnet flyve hertil, muligvis er skyllet til havs i en oversvømmelse i deres sydamerikanske hjemlande, og dernæst har været utroligt heldige at overleve turen til øerne. Dernæst har de gennem tiden været nødt til at udvikle sig for at kunne overleve livet på de rå vulkanøer. Deres udvikling har derfor været en noget anden end deres forfædres i oprindelseslandene.
Netop denne særlige udvikling kan forklare, hvorfor mange af arterne på Galapagosøerne ikke findes andre steder i verden.
Teorien forklarer også de meget højere proportioner af reptiler fremfor pattedyr, da disse koldblodede arter ville have nemmere ved at overleve sådan en tur til havs.
Mange af dyrene på Galapagos udviser en stor nysgerrighed overfor mennesker, som gør at man kan komme ret tæt på og få taget nogle fantastiske nærbilleder.
Det er da værd at rejse langt for at opleve!
Teorien om dyrearternes udvikling bliver i høj grad forbundet med Charles Darwin. Og vi kan ikke nævne dyrelivet på Galapagos uden at komme ind på Charles Darwin og hans evolutionsteori.
I 1831 drog den dengang unge Charles Darwin på en rejse, der skulle ændre hans liv som videnskabsmand.
På øerne opdagede Darwin, at finkerne, som han kendte hjemmefra, havde et andet udseende her, og at dette udseende faktisk også var forskelligt fra ø til ø i Galapagos. Særligt finkernes næb var betydeligt større, end det han kendte fra finkerne hjemme i Europa.
Nu begyndte en teori at forme sig, og Darwin overvejede, hvorvidt det var muligt, at disse finker på Galapagos og finkerne hjemmefra havde samme forfader, men blot havde udviklet sig gradvist ud fra det miljø, de havde levet i. Det var disse idéer, der lagde byggestenene for Darwins teori om naturlig selektion, og som sidenhen blev brugt i hans banebrydende værk Om Arternes Oprindelse, som stadig i dag anses som værende det vigtigste bidrag til forståelsen af biologisk evolution.
At rejse til Galapagos er som at rejse til en helt anden verden. Tillad dig selv at blive forført af den eventyrlige atmosfære på disse fjerntliggende, fortryllede øer.
Her kommer du ikke til at kede dig!
TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende