TRYGHEDSGARANTI - LÆS MERE
89 93 43 89
Lukket i dag | Se åbningstider
ForsideNyheder og rejseartiklerFejrer man jul i Asien?

Fejrer man jul i Asien?

04.11.2018
Vis alle indlæg

Asien

Julen forbindes ofte med at være en kristen – og ikke mindste vestlig – begivenhed.

På trods af dette fejres julen i dag i mange af de asiatiske lande og det med særegne juletraditioner som hovedingrediens.

Men hvordan fejres julen i Asien? Læs om de unikke juletraditioner, du finder på nogle af vores destinationer i Asien lige her.

Juletraditioner i asiatiske lande

Kentucky Fried Chicken og julemarkeder i Japan

Tokyo

Japan har efterhånden fået sine egne unikke juletraditioner, selvom det kun er 1% af landets befolkning, som er kristne.

Mange steder i Japan kan du opleve julemarkeder, der minder om de europæiske. En af de større markeder er Tokyo Christmas Market, der til forveksling minder om et julemarked i Tyskland. Og faktisk er markedet også støttet af The German Tourism Association.

På markedet kan du købe julepynt og nyde de farverige julelys, mens du nyder en kop varm gløgg. Du kan også nyde juleudsmykningen i flere af Japans større byer, hvor de mange shoppingcentre er pyntet op til jul med alverdens julepynt og lys.

Det er dog ikke alt ved den japanske jul, der minder om den danske.

Juleaften i Japan bliver nemlig set som en slags valentinsdag, hvor par går på date og udveksler gaver. Og det er sjældent, man giver gaver til andre end sin partner.

Den japanske julemenu virker også meget utraditionel. Menuen består ofte af kylling fra fastfood-kæden ”Kentucky Fried Chicken”. Fastfood-julemaden har været tradition siden 1974 takket være KFC’s egen marketingindsats, hvor de promoverede slogannet ‘Kurisumasu ni wa kentakkii”, som betyder ”Kentucky til jul.”

Shoppingcentre og julelys Kina

Kina

Du er ikke i tvivl om, hvilken årstid det er, når du besøger de kinesiske storbyer i juletiden. I storbyer og shoppingcentre kan du opleve juleudsmykning og -lys, der hurtigt bringer selv den mest juleforskrækkede i julestemning.

Langt størstedelen af kineserne er ikke kristne, og derfor bliver julen fejret på måder, hvor kristendommen ikke spiller en rolle.

Selvom kristendommen ikke er med i julefejringen, har kineserne sine egne juletraditioner. En af de helt særlige traditioner handler om æbler. De pakker æbler smukt ind og giver dem til hinanden. Traditionen kommer af, at det kinesiske ord for æble lyder som ordet for fred. Udover denne sammenhæng betyder juleaften ”Ping’an Ye” (平安夜) også ”stille” eller ”fredelig” aften.

Derudover fejrer kineserne gerne juleaften sammen med venner og familie, hvor de spiser et festmåltid. 

Midnatsmesse og festmåltid i Vietnam

Ho Chi Minh

En lille del af Vietnams indbyggere er kristne. Derfor er det en tradition, at de afholder midnatsgudstjenester juleaften i kirkerne.

Mange af kirkerne har et krybbespil med figurer af Josef, Maria og Jesus i en én-til-én skala.

De kristne vietnamesere tager til midnatsmesse juleaften, og tager derefter hjem for at spise et festmåltid med familien. Typisk består middagen af kyllingesuppe, men hvis de har råd bliver kyllingen skiftet ud med kalkun. Til dessert spiser vietnameserne, ligesom i Frankrig, chokoladekagen Bûche de Noël’, der er formet som en stamme. Denne tradition bragte franskmændene til Vietnam, da de koloniserede landet i 1880’erne.

I julen giver vietnameserne også gaver til hinanden. Gaverne er ofte mad, og en særligt populær gave er netop chokoladekagen – Bûche de Noël.

Juletræer af hønsefjer i Indonesien

Bali

Som i mange andre asiatiske lande bliver shoppingcentrene pyntet op med juledekorationer i juletiden.

Men shoppingcentrene er ikke det eneste sted, der julepyntes. På landet, langt væk fra storbyernes kommercialiserede jul, har nogle balinesiske familier et juletræ, der er lavet af hønsefjer.

I den sydlige del af Bali er der flere kristne landsbyer, som har pyntet op til jul. Udsmykningen er anderledes, end den er i Vesten. Balineserne stiller lange bambusgrene og kokosnøddeblade uden for deres hjem. En dekoration, der kaldes ”penjor”.

En anden tradition kristne indoneserne holder af i juletiden er ”Ngejot”. Ngejot er en juletradition, der handler om at dele og skabe lykke og kommer til udtryk ved, at de kristne giver mad til deres naboer juleaftensdag. 

Gaver og frugtkage i Sri Lanka

Frugtkage

Juletiden bliver også fejret i Sri Lanka. Ved morgengry den første december kan man høre kinesere blive fyret af. Det er den tradition, der markerer juletidens begyndelse i Sri Lanka.

Ligesom herhjemme har indbyggerne i Sri Lanka tradition for at holde julefester med lækre julemåltider med venner og familie og udveksle gaver.

Flere steder kan man som besøgende i landet smage den frugtkage, srilankanerne spiser i juletiden. Den minder lidt om den frugtkage, man kan få flere steder i Tyskland, Holland og Storbritannien, men der er også typiske srilankanske ingredienser i frugtkagen.

Traditionelt er kagen belagt med et lag marcipan, som er lavet af cashewnødder i stedet for mandler.

Oplev de asiatiske juletraditioner

Vil du gerne holde juleferie i december måned, væk fra den til tider stressende danske jul?

Juletraditionerne i de asiatiske lande er en skøn og anderledes måde at fejre hjerternes fest på!

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende