TRYGHEDSGARANTI & SPAR 2.500 KR. PÅ UDVALGTE TANZANIA REJSER
89 93 43 89
Åbent i dag kl 10 - 14 | Se åbningstider

Drikkepenge i USA

01.10.2024
Vis alle indlæg

Drikkepenge-glas på en café

I USA er drikkepenge ikke blot en venlig gestus, men en afgørende del af lønstrukturen for mange arbejdere inden for serviceindustrien.

Dette system stammer fra det tidlige 20. århundrede og har udviklet sig til en indforstået forventning, som både forbrugere og medarbejdere navigerer i hverdagen.

Så hvornår skal du give drikkepenge i USA? Og hvor meget skal du give?

Læs vores guide til at give drikkepenge i USA herunder.

Hvorfor er drikkepenge så vigtige i USA?

I modsætning til mange andre lande, hvor servicepersonale modtager en grundløn, de kan leve for, er lønningerne i mange servicejob i USA meget lave.

Det betyder, at medarbejdere som tjenere, bartendere og hotelansatte i høj grad er afhængige af drikkepenge for at tjene en tilstrækkelig indkomst.

Lovgivningen tillader en lavere løn end den føderale mindsteløn for arbejdstagere, der modtager drikkepenge, under forudsætning af at de modtagne drikkepenge sikrer, at medarbejderen når op på den gældende minimumsløn.

Hvor meget skal man give i drikkepenge i USA?

Tjener tager en kop og drikkepenge fra et bord på en cafe

Drikkepenge beregnes typisk som en procentdel af den totale regning, hvor beløbene kan variere mere baseret på servicekvalitet og personlig tilfredshed.

Det er almindeligt at give mellem 15% og 20% af regningen afhængig af i hvilken branche du skal give drikkepenge.

Her kan du se, hvor meget der almindeligvis gives inden for forskellige servicefag.

Restauranter

I restauranter er det almindeligt at give mindst 15% af regningen i drikkepenge.

Ved 15 % har du fået det, du har bestilt, men ikke meget mere end det. Ved 18-20 % har du fået en god service. Det kunne f.eks. være, at tjeneren kommer og fylder vand op og spørger ind til, om alt er okay. Over 20 % gives typisk for rigtig god service.

Hotelservice

Når du skal give drikkepenge til portører og piccoloer på hoteller, er det almindeligt at give 1-2 dollars per stykke bagage. Det er også normalt at give drikkepenge til rengøringspersonalet, og her ligger beløbet typisk omkring 3-5 dollars per værelse om dagen.

Taxachauffører

Det er normalt at give taxachauffører 15-20% af regningen i drikkepenge, dog minimum 2 dollars per tur. Dette gælder også, når du bruger apps som Uber og Lyft.

Hvordan giver jeg drikkepenge?

Betaling på en restaurant

Drikkepenge kan gives på mange måder, og hvis du kommer fra et land, hvor det ikke er kutyme at give drikkepenge, kan det føles unaturligt.

Et godt tip er, at du altid bør have en stak dollarsedler på dig, så du nemt kan give drikkepenge kontant, når det ikke er muligt på andre måder.

Når du giver drikkepenge i en taxa, er det nemmeste at give kontanter direkte til chaufføren. Hvis du bruger apps som Uber eller Lyft, er det desuden muligt at ”tippe” via appen i slutningen af turen.

Når du har spist på en restaurant eller en cafe, vil der ofte komme en mulighed på betalingsterminalen, hvor du kan vælge en procentdel, du vil give i drikkepenge (Læs mere om det herunder). Hvis ikke denne mulighed er der, kan du give drikkepenge ved enten at lægge kontanter på bordet, hvor du har spist, eller du kan give pengene direkte til din tjener.

På barer vil der også enten være en mulighed for at give drikkepenge på betalingsterminalen, direkte til bartenderen eller i et såkaldt ”tipping jar”, som er en krukke på disken, hvor du kan smide kontanter i.

Præ-foreslåede drikkepenge

Når du spiser på restaurant eller cafe er det, i takt med teknologiens fremmarch, blevet mere reglen end undtagelsen, at kunder bliver præsenteret for foreslåede drikkepengesatser på betalingsterminalen. Det kan være en hjælp til dig ift. ikke at skulle tænke for meget over, hvor meget du ”bør” give.

I sjældnere tilfælde kan der dog – udover at være lagt en standard procentsats i drikkepenge oveni regningen – også være foreslået ekstra drikkepenge på betalingsterminalen; nogle gange over 20 %. Det kan skabe forvirring eller et øget pres for at give mere end du har lyst til, særligt når tjeneren står lige ved siden af. Dette er dog helt frivilligt, og du skal give det, du finder rimeligt.

Vær opmærksom på, at der på de fleste regninger også står ”sales tax”. Dette skal ikke forveksles med drikkepenge, da ”sales tax” bare er en procentdel af regningens beskatning.

Hvad sker der, hvis man ikke giver drikkepenge i USA?

Der sker i princippet intet, når du ikke giver drikkepenge i USA. Det er ikke lovbestemt, at man skal give drikkepenge, så der er intet, der stopper dig fra ikke at gøre det.

Dog skal du huske, at det at give drikkepenge er en stor del af den amerikanske servicekultur, og mange amerikanere er afhængige af de drikkepenge, de tjener, for at få hverdagen til at hænge sammen. Du skal også være klar på, at der måske er nogle amerikanere, der vil se dig som uhøflig, hvis ikke du giver drikkepenge. Dette kan både være managere, tjenere eller andre serviceydere.

Hvornår skal du ikke give drikkepenge?

Supermarked i USA

Som tommelfingerregel er det en god ide at give drikkepenge, når du får leveret en service i USA, men der er undtagelser, hvor det ikke er typisk at give drikkepenge.

De tjenere, der leverer din mad ned til bordet, forventer typisk drikkepenge, men hvis du køber maden ved en kasse eller i et supermarked, er det ikke almindeligt at give drikkepenge. Dette er også tilfældet i en del fastfoodrestauranter, hvor du bestiller og henter maden ved kassen.

Nogle gange er drikkepenge også allerede inkluderet i den endelige regning. Her vil det typisk stå som gratuity på regningen, og i disse tilfælde behøver du ikke give yderligere drikkepenge.

Skal du stadig give drikkepenge ved dårlig service?

Nej. Du skal ikke give drikkepenge i USA, hvis du oplever en dårlig service.

Dog afhænger det meget af, hvor du får servicen. Hvis du får dårlig service ved f.eks. en frisør, så behøver du ikke at give drikkepenge, men det er en lidt mere ekstraordinær situation, hvis du oplever dårlig service i en restaurant.

Selvom du har fået dårlig service på en restaurant, er det stadig almindeligt at give omkring 10% i drikkepenge. Pengene går nemlig til tjeneren, så hvis maden er kold eller meget forsinket, er det typisk en fejl i køkkenet og ikke tjenerens skyld. Her er det fint at have in mente, at tjenerne til tider bliver betalt under mindstelønnen, så medmindre det er tjeneren, der har givet en dårlig service, er det stadig normalt at give drikkepenge.

Vil du også opleve Amerika?

Selvom det kan føles unaturligt at give drikkepenge, så er det en helt naturlig del af at opleve den lokale kultur på rejse i USA, og efter de første par gange vil det blive en helt naturlig del af rejsen.

Er du klar til at opleve Amerikas enestående kultur?

Vi sidder klar til at hjælpe dig, hvis du har spørgsmål.

TourCompass – Fra turist til eventyrrejsende

Se vores rejser til USA herunder: